1 av 2
Åsikterna på bilden är från Inte rasist men och är inte P3 Nyheters. Foto: Skärmdump interasistmen.se
2 av 2
Oscar Schau är skribent på Inte rasist men. Foto: Hateff Mousaviyan / Sveriges Radio
#valmakt

"Inte rasist men" håller stenkoll på SD

10 min

"Inte rasist, men" är sajten som avslöjar, granskar och skojar om Sverigedemokraterna. Sajten följs av nästan 100 000 människor på Facebook och Twitter. Oscar Schau är en av skribenterna på sajten och du hör honom i P3 Nyheter med Karlsten.

– Vår sajt har kallats för mycket men vi är en antirasistisk, nyhetsgranskande och politiskt obunden sida. Vi som startade bloggen tyckte att många svenska medier bara skrev om Sverigedemokraternas topp och inte partiets lokala politiker. Det pratades inte heller så mycket om partiets uttalanden på lokal nivå som då var homofobiska eller rasistiska och det ville vi ändra på.

Oscar berättar att sajten har ungefär 70 000 följare på Facebook och att deras inlägg ibland når över 2,5 miljoner människor. På sajten finns flera skribenter som bor på olika ställen och som har olika politiska åsikter, men har den gemensamma nämnaren att de inte tycker om Sverigedemokraterna.

– En viktig grej för att vi ska nå ut är att vi skriver på ett enkelt sätt så att alla hänger med och dessutom att vi fokuserar på att vara först. Visst, det kan hända att det blir fel om vi tar upp något helt färskt, men blir det fel korrigerar vi direkt.

Oscar säger att de som granskas av ”Inte rasist men” är personer som på ett eller annat sätt är offentliga, men som kanske glömmer att de är offentliga när de agerar på personliga Twitterkonton och andra ställen där personliga åsikter uttrycks.

– Vi har till exempel hittat en kandidat till kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna som pratade illa om araber. Det han sa hade ju aldrig kommit upp i ett pressmeddelande, men vädras när han kanske tror att ingen kollar. Vi provocerar inte fram citat utan håller istället koll på representanter för Sverigedemokraterna och lyfter fram vad de tycker och tänker.

Är ett inlägg rasistiskt, homofobiskt eller sexistiskt så tvekar inte Oscar och ”Inte rasist men” att lyfta upp vad som sägs. Samtidigt är Oscar noga med att inte ge sig på enskilda medlemmar i Sverigedemokrater utan istället fokusera på folkvalda representanter. Han säger också att ett syfte med sajten är att lyfta fram politik i stort och då med fokus på rasism så att fler får upp ögonen.

– Vi försöker blanda allvar och humor för att fler ska se vilka Sverigedemokraterna är och även om partiet har växt den senaste tiden går de ju nu neråt enligt en del undersökningar. Och det är ju ett långsiktigt arbete vi håller på med för att Sverigedemokraterna ska minska, vilket vi gör genom att hela tiden lyfta fram vad partiets lokala politiker håller på med.

Intervjuserien #valmakt

Inför riksdagsvalet i höst gästas P3 Nyheter med Karlsten av personer eller grupper som vid sidan av partierna påverkar allra mest. Har du tips på vilka vi borde intervjua? Skriv i kommentarsfältet, mejla tipsap3nyheter@sr.se eller använd #valmakt så hittar vi dig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista