Rachel "Yoga_Girl" Bråthén. Foto: Björn Berglund/SR
Veckans torsdagsgäst

Yoga girl instagramar inför 853 000 människor

Rachel Bråthén: "Jag får 50 erbjudanden om dagen med reklamjobb"
15 min

Rachel "yoga_girl" Bråthén bor på paradisön Aruba där hon instruerar yoga inför sina 850 000 instagramföljare. I måndags höll hon yogaklass för ett utsålt nalen i Stockholm och i dag hör du henne i P3 Nyheter med Karlsten.

– Jag jobbar som yogalärare och bor på en ö i Karibien, och jag kallar mig för warrior girl för att jag vill förändra världen. Yoga är mitt liv och nu har det på något sätt blivit stort även utanför yogavärlden där mitt instagramkonto blivit ett av de större. Allt började med att jag lärde ut yoga i Costa Rica och efter att jag träffat min kille som bor på just Aruba så började jag instruera yoga. Det var där jag startade en facebooksida för att mina studenter kunde se när jag höll klasser.

När Instagram kom började Rachel först att lägga upp bilder på yogaställningar men förstod snart att folk hellre ville ta del av hennes tankar och syn på livet. På instagramkontot lägger hon därför upp tankar från hennes egna liv som nog också kan kopplas till många följares liv.

– Jag har nog blivit mindre yogalärare i folks ögon och kanske mer någon som pratar och berättar om känslor och tankar. När jag går igenom tuffa saker så berättar jag om det , så allt jag säger är äkta.

Rachel är bland de första i världen som utövar yoga på en surfbräda och hon säger att det är en väldigt speciell typ av meditativ yoga.

– Det är en stor surfingbräda där jag måste fokusera vilket blir väldigt meditativt och det började med att jag liksom bor vid vattnet och ville testa. Och livet på Aruba är ganska drömskt även om det så klart finns de som sitter instängda på ett kontor 8-17 även där. Men det är varmt och vackert året om!

Rachel får över 600 mejl om dagen med frågar om träning, viktnedgång och hur man får ett så perfekt liv som Rachel lever.

– Men jag svarar att det inte bara går att få ett perfekt liv och inte heller att jag lever perfekt. Det finns mycket man måste acceptera och inse hos sig själv och arbeta med för att må bra och det är också vad jag försöker svara.

För att få ett framgångsrikt instagramkonto finns massor av tips men Rachel säger att hon inte använder sig av sånt.

– Jag gör inget av det där som man tydligen ska göra, typ marknadsföra saker och byta ”follows”. Jag tror att det är just mitt ärliga sätt att berätta om vad jag gör som är framgången. Jag vill också försöka träffa så många av mina följare som möjligt och just nu försöker jag komma på hur den här stora gruppen människor ska kunna göra något bra tillsammans. Jag vill inte göra reklam och sånt även om jag får 50 mejl om dagen med olika 6-siffriga dollarbelopp i utbyte mot att jag gör kampanjer. Men jag vill göra sånt som känns bra, oavsett om det är pengar eller inte inblandat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".