Noah Nord vill gärna se ett tredje juridiskt kön i Sverige. Foto: Hugo Rennéus / P3 Nyheter

Partierna nobbar ett tredje kön i Sverige

"Dags att släppa tanken på två juridiska kön"
1:21 min

Det senaste året har flera länder i världen infört ett tredje juridiskt kön. Men i Sverige är det bara två riksdagspartier som vill ha det.

Att införa ett tredje kön i Sverige verkar inte vara aktuellt. När P3 Nyheter frågade alla riksdagspartierna så var bara Vänsterpartiet och Miljöpartiet för.

Övriga partier är tveksamma eller emot. Den vanligaste förklaringen är att det rent tekniskt skulle bli en alldeles för stor reform, med ändringar i register av personnummer till exempel.

I resten av världen ser det annorlunda ut. Australien, Sydafrika och Indien är några länder som infört ett tredje juridiskt kön, som varken är manligt eller kvinnligt.

I Europa är det än så länge bara Tyskland som infört ett tredje kön för intersexuella. Där handlar det om att det inte gått att bestämma barnets kön vid födseln, eller att föräldrarna inte vill bestämma.

 – Jag skulle helst se att vi inte hade juridiska kön, eftersom jag inte riktigt tycker att det fyller en funktion. Men jag tycker att ett tredje juridiskt kön vore en jättebra grej på vägen dit, säger Noah Nord, som inte definierar sig som varken man eller kvinna.

Hen säger att beslutet att inte leva som man eller kvinna ofta lett till frågor från andra.

– Senast förra veckan så fick jag frågan i hissen vad jag har för kön. När jag var på väg från tvättstugan. Så att, ja. En granne som tyckte att han hade rätt att veta det.

Noah tycker att det är dags för partierna i Sverige att släppa tanken om två juridiska kön:
– Varför är det så viktigt med juridiska kön? Oftast är det ju inte det. Vi bara tar det för givet. Vi skriver dit man/kvinna i blanketter utan att vi ens har funderat på varför det är relevant.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".