Henrik Rönnquist, som driver galleri Rönnquist och Rönnquist, ställer ut Dan Parks konst. Foto: Daniel Nilsson/TT

Hetsdömd konstnär ställs ut i Malmö

"Tråkigt att använda yttrandefriheten till att sprida hat"
1:28 min

Många är kritiska till att ett galleri i Malmö nu väljer att ställa ut verk av Dan Park, som dömts för hets mot folkgrupp flera gånger.

– Jag tycker inte att det är så trevligt att Dan Parks verk, som jag har svårt att klassa som konst ställs ut överhuvudtaget. Men det är ett fritt samhälle och man har rätt att ställa ut saker som alla inte gillar, säger journalisten och författaren Kolbjörn Gullwanius, som har skrivit en bok om gatukonst.

Dan Park kallar sig för gatukonstnär och har gjort sig känd genom att sätta upp provokativa affischer på elskåp. Han har flera gånger dömts för hets mot folkgrupp, senast i våras. Ett av verken han dömdes för föreställde offret för den uppmärksammade bromisshandeln i Malmö, som tillsammans med bland annat ordföranden för afrosvenskarnas forum för rättvisa hängde i snaror från en bro.

Henrik Rönnquist är galleristen som väljer att ställa ut Dan Parks verk på sitt galleri i Malmö. Han har tidigare ställt ut verk av bland annat Lars Vilks. 

Henrik Rönnquist  tycker att begränsningen av yttrandefriheten, som gör att till exempel hets mot folkgrupp inte är tillåtet, är fel eftersom den går emot den konstnärliga friheten.

– Jag tycker att det var fel att Dan Park dömdes till fängelse för affischer han sätter upp på elskåp och jag tycker att alla konstnärer har rätt att visa sin konst, säger Henrik Rönnquist.

Kolbjörn Guwallius håller med om att vem som helst ska ha rätt att visa sin konst, och att folk ska ha rätt att protestera mot den, så länge båda sidorna håller sig inom lagens ramar. Men han tycker att yttrandefriheten alltför ofta används för att maskera tvivelaktiga åsikter.

– Jag tycker det är tråkigt att använda yttrandefriheten till att sprida hat, helt enkelt, säger Kolbjörn Guwallius. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".