Några av Dan Parks verk tas i beslag av polisen. Foto: TT

Dan Park anhållen för hets mot folkgrupp - igen

Advokat: Galleristen kan ha gjort sig skyldigt till medverkan
1:26 min

Dan Park är anhållen misstänks för hets mot folkgrupp. Polisen grep provokatören på galleriet, som timmarna tidigare öppnat hans utställning. Uppdaterad version.

Provokatören Dan Park sitter anhållen i Malmö, misstänkt för hets mot folkgrupp.

Det var snart efter lördagens vernissage av hans utställning "Fängslande gatukonst" på galleriet Rönnquist och Rönnquist i Malmö som polisen slog till.

Polisen hade fått uppgifter om att det fanns tavlor som skulle kunna strida mot lagen om hets mot folkgrupp. De beslagtog åtta av verken. 

Galleristen Henrik Rönnquist, tycker misstankarna mot Park är felaktiga.

– Det är synd och tråkigt eftersom vi lever i ett land som har grundlagar, yttrandefrihet, konstnärlig frihet och åsiktsfrihet, säger han och fortsätter:

– Och det viktiga är att Dan Park slår åt alla håll. Han är en gycklare som driver med både nazister, judar, färgade och till och med mig och min hund.

Bland de beslagtagna verken finns affischerna "sluta kränk - jag ingen neger" och "zigenarbrott är något gott" säger galleristen som menar att Dan Park själv är ansvarig för vad han ställer ut på Rönnquists galleri.

Men advokat Percy Bratt, som är specialist på medierätt, menar att Rönnquist kan ha gjort sig skyldig till medverkan till hets mot folkgrupp, som det heter.

– Ja om man anser att det här verket utgör hets mot folkgrupp och den här galleristen har gjort så att det når allmänheten kan det vara sådant som ger medverkansansvar, säger Percy Bratt.

Dan Park har tidigare dömts för sina affischer. I april fick han fyra månaders fängelse för hets mot folkgrupp i två fall, och förtal. Bland annat för att ha avbildat tre mörkhyade personer i hängsnaror.

P3 Nyheter har sökt åklagaren och polis utan resultat. Imorgon, tisdag, startar häktesförhandlingen. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".