Skärmdump från Oss Allas hemsida.
Vad hände sen?

Oss Alla vill fortsätta jobba antirasistiskt

"Vi uppmuntrar folk att lyfta frågorna"
6:48 min

Förra hösten skrev 496 kända och okända personer på det antirasistiska uppropet "Oss alla". Men vad blev det egentligen av det? I P3 Nyheter med Karlsten får du svaret. 

Företagsledare, artister, partiledare och mediepersonligheter skrev på. Allt från HM:s VD Karl-Johan Persson till Lasse Kronér uppmanade oss att skriva under uppropetför ett mer tolerant Sverige. Men hur gick organisationen vidare efter uppropet? Katrin Ludvigsson, som är en av initiativtagarna, säger organisationen har jobbat vidare med antirasistiska initiativ. 

– Samma vecka som vi publicerade så fick vi 20 000 namnunderskrifter. Det var den första aktionen vi gjorde. Efter uppropet så påbörjade vi i ett unikt samarbete med representanter från både höger och vänsterblocket som mynnade ut i en rapport som publicerades i mars i år. Rapporten slår hål på de vanligaste myterna om invandring. 

I debattartikeln där uppropet presenterades skrev Oss Alla att de kommer att starta en rad aktiviteter som kommer att fortsätta i veckor månader och år om så behövs.

– Målet med Oss Alla är att folk ska börja ta debatten i vardagen om invandring och mångfald, och att mångfald är en bra sak. Vi som står bakom Oss Alla är väldigt olika och har olika bakgrund, men vi tror alla på att invandring är någonting bra.

När debattartikeln publicerades menade kritiker att initiativet var substanslöst och mest ett slag i luften. Det håller Katrin Ludvigsson inte med om.

– Vi har löpande kontakt med de som skrivit under, vi uppmuntrar folk att lyfta de här frågorna och vi har skrivit den här rapporten om myter. Vi har föreläst på olika ställen om hur man slår hål på myter. Vi har också tittat på första gångsväljare och prata med gymnasielärare för att ta fram ett toleransspel där man faktiskt pratar om de här sakerna. Tittar man på vad som hänt det senaste året med demonstration och våld mot olika etniciteter så ser vi att de här diskussionerna behövs i vardagen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".