Foto:Privat

Sverker har skapat 2,7 miljoner Wikipedia-artiklar

11 min

En bra dag skapar han runt 10 000 artiklar. Sverker Johansson är förmodligen Wikipedias mest produktiva användare. Idag är han med i P3 Nyheter med Karlsten. 

Sverker Johansson har skrivit artiklar i den här omfattningen sedan 2011. De flesta artiklarna handlar om växter och djur. Men han skriver inte artiklarna för hand.

– Det skulle inte vara möjligt att skriva så många per dag manuellt. Jag har skrivit ett datorprogram som läser in fakta om djur och växter från olika databaser på nätet, sen bygger den text om dessa och laddar upp på Wikipedia.

Sverker menar att han inte har haft några större problem med felaktigheter i artiklarna, trots att hans program producerar i sådan hög takt.

– Det blir inte slarvfel, utan blir det fel så blir det systematiskt. Men det kontrollerar jag genom att göra stickprover.

Anledningarna till att han driver Wikipedia-projektet är flera.

– För mig personligen så är det en intellektuell utmaning, men det handlar också om att demokratisera kunskap. Wikipedia har som mål att göra mänsklighetens samlade kunskap tillgänglig för alla, det tror jag på. Jag paketerar informationen så att den blir tillgänglig för fler. Jag skriver också artiklar på två filippinska språk, förutom svenska.

Sverker säger också att det behövs bättre balans i de artiklar som publiceras på Wikipedia.

– Mycket är skrivet från ett vitt manligt nörd-perspektiv, eftersom det är de som publicerar många artiklar. Svenska Wikipedia till exempel har mer info om Tolkiens krig än riktiga krig som det i Vietnam. Dessutom täckts kvinnor väldigt dåligt. 

Här hittar du Sverkers bot, hans miljontals bidrag och den första artikeln som boten skapade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista