Anna Hagwall (SD) från Rättvik vill bli invald i riksdagen igen. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg, Sveriges radio.

Anna Hagwall (SD): Upp till kvinnan att lämna sin man om hon blir slagen

Zandra Kanakaris: Hon upprätthåller en av de vanligaste mysterna - att det bara är att gå.
1:21 min

Kvinnor som blir slagna ska inte gnälla så mycket. Så säger Sverigedemokraten Anna Hagwall som återigen kandiderar till riksdagen. 

Vi behöver inte kämpa för jämställdhet, det är upp till kvinnorna att själva ta för sig och välja yrken med högre lön och -  om kvinnan blir slagen är det hennes ansvar att lämna sin man.

Så säger Sverigedemokraten och riksdagsledamoten Anna Hagwall i en intervju med P4 Dalarna.

– Kvinnan ska inte acceptera att hon blir slagna eller misshandlad i relationer. Det är ingen som tvingar en kvinna att stanna kvar i en sån relation. Det är upp till henne.

Kvinnor ska inte heller ”gnälla så mycket”, menar hon.

– Jag tycker att vi verkligen ska tänka efter - vad är min roll och mitt ansvar i att jag är förtryckt?

Är det kvinnans ansvar om hennes man slår henne?

– Det är klart att det inte är hennes ansvar, men varför stannar hon kvar? Idag måste man inte bo med en man som är våldsam, så varför väljer man en sån partner?, säger hon.

– Om det visat sig under resans gång att han är våldsam är det bara att gå vidare.

Zandra Kanakaris, ordförande för Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund, är mycket kritisk till Anna Hagwalls ord.

-- Det vittnar om en väldig okunskap när det kommer till hur våldet ser ut och hur det fungerar. 

Hon menar att Anna Hagwall upprätthåller en av de vanligaste myterna - att det "bara är att gå".

– Det får det att verka som en enkel sak. Vi brukar vända på det och säga ”varför går hon?” för det är så extremt svårt att lämna en sån här relation.

En person som blir misshandlad i sin relation blir isolerad, och har ofta bara förövaren som enda kontakt, menar Zandra Kanakaris. Att tidigt kunna utläsa att relationen kommer bli våldsam, är ofta omöjligt, menar hon.

– Det börjar sällan med ett slag på första dejten. Det är något som kommer successivt.

Den som blir slagen i en relation ska söka hjälp, säger Zandra Kanakaris. Det finns många kvinno-, tjej- och ungdomsjourer att vända sig till (se nedan).

– Kom ihåg att du inte är ensam och att det är inte ditt fel. Ofta upplever man att det beror på en själv, men så är det ju verkligen inte, säger Zandra Kanakaris.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".