1 av 2
Grattis appar kan bli en dyr affär. Foto: Cassandra Alm/SR
2 av 2
Konsumentvägledare Johan Sundberg i Luleå. Foto: Malin Winberg/SR.

Gratis appar blir dyra - nu ska EU lösa problemet

"De unga ska veta exakt hur avtalet ser ut"
1:26 min

De är gratis – men dyra. Spelapparna har blivit ett allt större problem och nu jobbar EU för att få branschen att agera. 

Klagomålen haglade in till EU-kommissionen. Människor var arga över att appar som utger sig för att vara gratis, i själv verket kostar pengar. Inte att ladda ner - men att använda.

Just nu pågår två fall i Europa, ett i Danmark och ett i Storbritannien, där det handlar om personer som köpt grejer i spel för omkring 2 000 euro, alltså närmare 20 000 svenska kronor, berättar Pernilla Baralt, tillförordnad chef på EU-kommissionens kontor i Sverige.

– Det här är bara toppen av ett isberg, säger hon.

Nu jobbar EU-kommissionen för första gången tillsammans med EU:s medlemsländers konsumentverk för att hitta en lösning på problemet. 

Grunden i deras arbete är att få de stora nätleverantörerna, som Apple och Google, att vara tydligare i avtalen som gäller för appar, menar konsumentvägledaren Johan Sundberg på Konsumentverket i Luleå.

– De unga ska veta exakt hur avtalet ser ut, hur länge det gäller och om appen kostar några pengar, säger han.

Redan i december 2013 skickade EU-kommissionen och EU-länderna en lista till bland annat Apple o Google. Listan innehöll flera åtgärdsförslag för att konsumenter inte ska känna sig lurade när de laddar ner och spelar appspel.

Där står bland annat att:

- spel som marknadsförs som gratis bör inte vilseleda konsumenterna om de verkliga kostnaderna.

- spel bör inte direkt uppmana barn att köpa föremål i ett spel eller övertala vuxna att köpa föremål åt dem.

Google jobbar just nu med en del förändringar som ska vara färdiga till september 2014. Till exempel får inte ordet gratis användas i ett appspel. De har också ändrat vissa grundinställningar så att varje köp i en app måste godkännas.

Apple har däremot inte tagit tag i det här än, enligt ett pressmeddelande från EU-kommissionen. Vi har sökt Apple för en kommentar, utan att lyckas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".