Proryska separatister i Donetsk på söndagen. Foto: TT.

"Risken är stor att jag tvingas slåss för separatisterna"

Hör hela intervjun med Ilya här
4:58 min

De senaste dagarna har situationen i Ukraina intensifierats. I dagens P3 nyheter med Karlsten berättar ukrainaren Ilya hur det är att bo i det område som ockuperats av de pro-ryska separatisterna.

Situationen i Ukraina har blivit allt allvarligare. I tisdags läckte information från Röda Korset om att situationen nu inte längre bör ses som en konflikt, utan som ett krig. Och igår sköts två ukrainska militärflygplan ner över östra Ukraina. Ukrainaren Ilya bor i det område som tagits över av de pro-ryska separatisterna, en mindre stad i Luhansk-provinsen. Vi använder bara Ilyas förnamn och säger inte exakt var han bor, och det gör vi för att hans egen säkerhets skull. Han är nämligen rädd för att tvingas in i rebellernas armé, eller att misshandlas för att han uttalar sig kritiskt om separatisterna.

– Risken är stor att jag blir upplockad av den pro-ryska armén och tvingad att slåss för dem. Eller så kanske de misshandlar mig. De gillar inte direkt personer som mig, som stödjer de ukrainska regeringen.

Hittills har det varit ganska fredligt i staden där Ilya bor, men den senaste tiden har den ukrainska armén har stora framgångar och tagit områden från rebellerna. Det har gjort att det är mer oroligt och påverkar vardagen mer.

– Eftersom jag är student så är jag ledig nu under sommaren så jag personligen har inte påverkats så mycket. Men min mammas arbetsplats har stängt. När separatisterna kom till vår stad för några dagar sedan så stängde hennes chef arbetsplatsen och skickade hem alla.

Det har också blivit svårt att få tag på kontanter, eftersom många banker har stängt och bristen på mat har börjat märkas, säger Ilya.

– Det är inte kritiskt än, men det börjar märkas att maten sinar. De flesta köper allt som går att äta. Det är också därför det börjar ta slut, för alla köper på sig så mycket mat.

Det var i våras som pro-ryska separatister tog över den del av östra Ukraina där Ilya bor, och utropade självständighet efter folkomröstningar som blev väldigt kritiserade av omvärlden. De flesta invånarna i området är ryskspråkiga och vill till och med tillhöra Ryssland.

– Många som stöttar Ryssland är idealister som tror att allt kommer bli bra i ett vingslag bara de följer Ryssland. Många är också bara tysta, och stödjer varken Kiev eller Moskva. För oavsett vilken lojalitet du har så kommer det bli konsekvenser för dig på ett eller annat sätt, antingen från pro-ryska separatister eller de som stöttar den ukrainska regeringen.

För Ilyas egen del planerar han nu att flytta från sin hemstad och istället fortsätta att plugga i den västra delen av Ukraina.

– Jag försöker blir förflyttad till ett annat universitet, för jag vet inte om universitetet här kommer  kommer var öppet alls i framtiden. Som det ser ut nu så kommer jag kunna fortsätta plugga i västra Ukraina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".