Laine Quist fick inte sola utan bikiniöverdel. Foto: Pontus Lundahl/TT

Hon fick inte sola toppless

"Jag måste ju titta på alla killars bara bröst"
1:38 min

Laine Quist fick inte bada topless på ett bad i Eslöv. – Blir folk sexuellt upphetsade?, undrar hon.

När Laine Quist och hennes familj i tisdags besökte Karlsrobadet i Eslöv valde hon att låta bikiniöverdelen ligga för sig själv bredvid henne. Det fick en av badgästerna att säga till en badvakt, som ropade till Laine.

– Helt plötsligt så hör jag någon som hojtar en bit ifrån. "Du, man får inte lov att sola topless här! Du får klä på dig!" Och jag trodde först att han skämtade, så jag tittade upp så sa jag "men varför det?" Och då sa han "förargelseväckande beteende".

– Redan innan jag tog av mig överdelen märkte jag att det inte fanns någon som solade topless och jag och min man sökte på nätet men hittade ingen information på Karlsrobadets hemsida eller Eslövs kommun. Och det fanns ingen information på området heller.

Vad fick du för reaktioner på det? För du skrev om detta sedan?

– Först var jag fly förbannad så givetvis skrev jag om det på Facebook. Dagen efter skrev jag ett mail till verksamhetschefen på Karlsrobadet. Hon sa att hon skulle prata med berörd badvakt för att det inte var helt ok det han gjorde. Personligen gjorde inte det mig så mycket men det var inte så kul för mina barn att någon skällde ut deras mamma som låg och solade. Sedan skulle hon återkomma med ett mer utförligt svar.

– Det här handlar egentligen om den här hysterin att en kvinnan inte får visa sina bröst när hon solar.

Har du ingen förståelse för att alla kanske inte vill se bara bröst på ett vanligt bad?

– Men jag måste ju titta på alla killars bara bröst. Det är ju en bröstkorg, jag har bröst precis som min man har bröst. Jag förstår inte varför mina bröst ska väcka mer uppmärksamhet än min mans bröst.

 – Blir folk sexuellt upphetsade? Är det det som är jobbigt, eller är det bara det faktum att det är ett par kvinnobröst som visas? Jag förstår inte vad det är som är problemet.

Hon och hennes familj valde att lämna badplatsen. När hon kom hem skickade hon ett mail till verksamhetschefen Maria Håkansson.

– Jag har tagit det med kulturförvaltningen och de ska titta över detta, så vi återkommer med svar vad som gäller i fortsättningen, vilka regler vi kommer att ha här.

Ni ska alltså försöka ta fram ett regelverk för hur man ska vara klädd?

– En policy, ja.

– Men fram tills nu har ni inte haft något förbud mot att sola topless?

– Det finns inga, vad jag vet, lagliga förbud mot att bada topless, men det är ju av hävd inte väldigt vanligt, tydligen. Vi har inte haft några problem med det innan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".