1 av 3
För tre år sedan började Sandra Reiche spruta in barbiedrogen i magfettet. Foto: Caroline Kernen/SR
2 av 3
"Jag kan inte bli blek nu, jag har vant mig vid det här", säger Sandera Reiche. Foto: Caroline Kernen/SR
3 av 3
Barbiedrogen är inte olaglig att använda, däremot är det förbjudet att föra in eller sälja den här i Sverige. Foto: Caroline Kernen/SR

Hon har injicerat barbiedrogen i tre år: Jag kan inte bli blek nu

1:31 min

Den ska göra dig kåt, brun och smal. Allt fler larmar om den så kallade barbiedrogen och nu har Läkemedelsverket polisanmält flera sajter som säljer preparatet. Men användaren Sandra Reicher tycker att oron är överdriven.

Sandra Reiche i Kristinehamn i Värmland har en rejäl solbränna. Det hade hon inte för tre år sedan, innan hon började ta barbiedrogen, eller Melatonan 2 som preparatet egentligen heter.

– Jag kunde inte bli brun överhuvudtaget, jag var blek och brände mig så fort jag var i solen. Jag ville verkligen få den där solbrännan och inte bränna mig, säger hon.

I början tog hon för hög dos och fick blå läppar och blev grå under ögonen.

– Jag såg inte så frisk ut, det såg ut som jag fått stryk.

Hjärtklappning, rodnad i ansiktet och nedsatt leverfunktion är ytterligare några av de biverkningar personer fått av barbiedrogen, enligt giftinformationscentralen. Allt flerpersoner ringer till dem och är oroliga. 2008 fick de endast in ett samtal. Förra året var siffra uppe i 19, och till och med juni i år hade redan 13 personer hört av sig.

Sandra Reiche visar hur hon fyller på sprutan ur en liten burk hon förvarar i kylen. Hon kontrollerar att det inte är några luftbubblor i sprutan, sedan tar hon tag i magfettet och sticker in kanylen och sprutar in preparatet långsamt.

Men preparatet Melatonan 2 som var tänkt att hjälpa folk med dåligt pigment har det inte forskats på ordentligt. Giftinformationscentralen får in allt fler samtal om drogen, som är olaglig att sälja.

Läkemedelsverket har polisanmält tre försäljningssajter. Man varnar också för användning eftersom man inte vet vad det kan leda till. De tror också att det kan öka risken för hudcancer.

Men Sandra Reiche tar varningarna med ro.

– Jag tycker att det är väldigt lite att tjafsa om när de tillåter någonting som rökning som faktiskt dödar folk och ger cancer, säger hon.

Barbiedrogen är inte olaglig att använda, däremot är det förbjudet att föra in den eller sälja den här i Sverige.

Och Sandra Reiche kan inte tänka sig att gå tillbaka till att vara blek igen.

– Jag börjar bli hemmablind nu så jag känner mig inte brun men jag ska ju vara det säger folk. Jag kan inte bli blek nu, jag har vant mig vid det här nu, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista