Emma Lindblad
Valfestivalen i P3

Vilken roll spelar mode i politiken?

9:26 min

Håkan Juholts piratkopia av ett skärp och Mona Sahlins superdyra väska är två exempel där mode krockat med politiken. Emma Lindblad är doktorand i modevetenskap vid Stockholms universitet och du hör henne prata betydelsen av mode i politiken från Valfestivalen i P3.

– Det finns ju olika skolor i olika länder där det i Sveriges riksdag finns en klädkod där man ska vara ren och proper, för att på så vis visa respekt för demokratin. Men det finns också en poäng i att klä sig på ett sätt som inte sticker ut, eftersom den som lyssnar kanske skulle tappa fokus om kläderna tog uppmärksamheten.

Emma Lindblad säger att det i Sverige är en självklarhet att politiker har någon som tänker på hur de ska och bör klä sig. Hon säger också att det vägs in värderingar i vissa typer av kläder som kan bli problematiskt för en politiker.

– Det blev ju problem när Mona Sahlin bar en väska för 6000 kronor eftersom det då stack i ögonen på de som kanske inte har råd med en likadan väska. När Håkan Juholt köpte ett skärp som inte var äkta fick han istället kritik för att ha köpt något som är olagligt, eftersom det då var en piratkopia. Men det är samtidigt svårt att tipsa någon om exakt hur någon ska klä sig för att uppfattas på ett eller annat sätt, eftersom kläderna bara är en del i den bild man skapar av någon där också retorik och annat spelar in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista