Valfestivalen i P3

Helena listar tre anledningar till det krångliga politikerspråket

Sänds kl. 02.02 - 02.02

Helena Englund är språkproffset som till vardags arbetar med att hjälpa politiker göra sig förstådda. Men i dag gästar hon Valfestivalen i P3 för att prata politikerspråk och ta en titt på den politiska ordlistan. Start 12:12.

– De jag arbetar med ber om hjälp med att kunna uttrycka sina budskap på ett sätt så att människor förstår. Och att många pratar på ett obegripligt sätt kan nog ha att göra med flera olika delar och jag ser framför allt tre tydliga anledningar:

Okunskap
– Många vet nog inte riktigt hur man ska säga på ett annat sätt, alltså att de kanske inte själva vet vad orden betyder och då inte heller kan göra det enklare. Då använder man nog istället ord som är vanliga i sammanhanget utan att själv tänka över betydelsen.

Vill låta viktig
– Svåra ord ska skapa en bild av att man är proffs på ett område och därför använder man ord som är vanliga i diskussioner om till exempel arbetsmarknaden där då arbetslinjer, skatteavdrag och LAS ofta nämns.

Medvetet otydlig
– Att man inte har koll på ett ämne och därför inte riktigt vill låta tydlig eftersom det skulle kunna avslöja att man kanske inte har koll. Då lägger man en form av dimridå istället så att ett ämne kan pratas om utan att någon egentligen förstår vad som sägs.

Helena menar att det finns risker med att använda allt för svåra ord och då just av den enkla anledningen att många inte förstår och därför inte heller vill lyssna. Men det finns några politiker som har pratar enklare än andra.

– Sverigedemokraterna Jimmie Åkesson och Socialdemokraternas Mona Sahlin anses ofta vara enklare att förstå än andra. Det kan bland annat bero på att de inte använder så väldigt många olika ord utan snarare håller sig till en begränsad mängd. Alltså, om de ska prata om sjukvård så är det bra att säga sjukvård vid alla tillfällen ämnet tas upp. Att variera med synonymer, som till exempel social infrastruktur istället förs sjukvård, är ju förvirrande och gör språket svårare än nödvändigt.

P3 Nyheter
p3nyheter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista