Apan tog kameran från fotografen David Slater och tog några selfies. Foto: David Slater/apan https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.sv

Apselfien - Vem äger bilden?

1:25 min

Naturfotograf var med när en apa tog selfies med hans kamera, och nu är det bråk om upphovsrätten. Vem äger bilden när ett djur har tagit den?

2011 var den brittiska naturfotografen David Slater ute och jobbade i den indonesiska djungeln. En nyfiken apa närmade sig och innan han visste ordet av, hade apan tagit Slaters kamera och börjat fotografera.

De flesta av bilderna blev suddiga och ur fokus, men några blev riktigt bra. Apans selfies sprids nu på nätet och har även lagts upp i Wikipedias bildbank "wikimedia common", en bank med över 22 miljoner bilder som vem som helst får använda. 

Fotografen David Slater har inte tjänat en enda krona på de unika ap-selfie-bilderna, och har flera gånger bett Wikimedia att ta bort dem. Han menar att det är han som äger upphovsrätten till bilderna, och att Wikimedia inte har rätt att sprida dem.

Men Wikimedia menar att eftersom apan tagit bilderna, är det den som äger dem.

– Upphovsrätten gäller endast människor. I fallet med apan var det ju inte en människa som tryckte på avtryckaren och därför finns det ingen upphovsrätt alls. Som jag ser det är det fritt att publicera bilderna som apan är ofrivillig fotograf till, säger Erik Forslund, jurist på upphovsrättsorganisationen BUS, bildkonst o upphovsrätt i Sverige.

Erik Forslund tycker att det inte finns någon upphovsrätt alls i det här fallet.

– Att säga att apan äger bilden är att gå för långt, den hamnar i nån slags public domain utan upphovsrätt knuten till sig, säger Erik Forslund och fortsätter.

– Jag tycker synd om honom, en del bilder är ju riktigt läckra, säger Erik Forslund. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista