1 av 2
Tjejer under 26 år ska få gratis preventivmedel, tycker Miljöpartiet. Foto: Cassandra Alm/SR
2 av 2
"Vi vet att det finns många tjejer som inte tar ut preventivmedel eller inte använder det som är allra bäst", säger Åsa Romson (MP) om förslaget.

MP: Preventivmedel ska vara gratis för unga tjejer

"Det handlar inte om att vi tycker att alla tjejer ska käka mer hormoner"
1:23 min

Miljöpartiet vill att alla p-piller, p-stavar och spiraler ska vara gratis för tjejer under 26 år. De hoppas att det ska leda till färre aborter och bättre hälsa för unga tjejer.

Vad tycker du om förslaget? Är det pengarna som avgör om man skyddar sig eller inte? Kommentera!

Färre aborter bland unga och mer tid för barnmorskorna att jobba med önskade graviditeter. Det hoppas Miljöpartiet ska hända om preventivmedel blir gratis för tjejer under 26 år.

– Det handlar inte om att vi tycker att alla tjejer ska käka mer hormoner, utan att unga personer i Sverige får bra tillgång till preventivmedel som passar dem, säger Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och fortsätter:

– För annars vet vi att det finns många tjejer som inte tar ut preventivmedel eller inte använder det som är allra bäst. Och det är sämre för folkhälsan och det är sämre för utvecklingen för sexuell reproduktiv hälsa i Sverige.

I dag ser subventionerna för preventivmedel olika ut runtom i Sverige. I Norrbotten är det redan gratis upp till 26 år, medan det i Västerbotten kostar 100 kronor om året upp till 25 år. Men genom att låta staten ta över ansvaret vill Miljöpartiet att samma regler ska gälla för alla landsting. Förslaget gäller inte kondomer, eftersom det redan är gratis idag.

Miljöpartiet räknar med att förslaget kommer kosta 236 miljoner kronor om året.

Ellinor och Christian i Stockholm tycker att gratis preventivmedel låter bra, men tror inte att det kommer göra så stor skillnad.

– Det vore ju bra med gratis till man är 26 år. Det är inte en jättekul grej att lägga pengar på. Men jag tror ändå att folk tänker efter och skyddar sig om de vill och betalar för det.

– Jag tror mer att det handlar om lathet. Om man inte har det lättillgängligt så är det lättare att bara skita i det och tänka att det löser sig. Fast man egentligen borde använda det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".