"Alla partier vill lägga beslag på de positiva orden"

8:01 min

Solidaritet, arbetarpartiet och feminism. Mats Hydbom är examinerad språkkonsult och hos P3 Nyheter med Karlsten hör du honom reda ut varför partierna så ofta använder samma uttryck.

– Det är ju helt avgörande att kunna övertyga väljare genom att tala på ett sätt så att folk förstår, alltså att ha koll på retoriken. Jag tror inte att särskilt många väljare läser partiprogramen utan det är i dagar som dessa när det mesta sänds i media viktigt att kunna prata på ett övertygande sätt, säger examinerade språkkonsulten med inriktning retorik Mats Hydbom.

Mats menar att en riktigt bra retoriker är den som får idéer att låta naturliga och då utan att det känns konstlat. Och bland de som lyckats bäst med det menar Mats Hydbom att Gudrun Schyman (Fi) och Olof Palme är skarpast.

– Men jag tror att dagens politiker måste bli bättre på att visa sitt engagemang, något som man inom retoriken kallar för patos. Det fungerar inte att vara en robot som bara säger saker utan man måste också visa sig mänsklig och med ett engagemang.

Mats Hydbom har tittat närmare på tre av de uttryck som ofta förekommer i 2014 års valrörelse och tror att mycket handlar om att ge egna betydelser av populära ord.

Solidaritet

Ett ord som vänsterblocket tagit till sig där man vill lyfta fram hur man tar hand om varandra inom vänsterpolitiken. Vill deras motståndare också använda solidaritet gäller det ju att man gör ordet till sitt vilket då blir verklighet först när man ger ordet en egen betydelse eller funktion inom just deras politik. 

Feminist

Det här är ett ord som partiet Feministiskt initiativ gjort till sitt och som i vissa kretsar får en positiv klang men kanske negativ i andra sammanhang. Men fler partier än Fi har ju förstått att feminism är ett ord som attraherar vissa väljare och även här handlar det ju då om att ge ordet den betydelse man vill ha. Och det gör ju nu Folkpartiet.

Arbetarnas parti

Det var nog ett medvetet val av Moderaterna att kalla sig för just arbetarnas parti, vilket ju annars är en klassisk benämning för vänsterpartiet. Nu har man istället lagt fram ett alternativ till de väljare som kanske kallar sig för arbetare att istället för vänsterpartierna nu kunna vara både arbetare och moderater.

P3 Nyheter med Karlsten
p3nyheter@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista