Bilden på Göran Hägglund togs inte under tårtattacken i Göteborg. Foto: TT

Därför tårtade han Göran Hägglund

Hör en representant från organisationen Fag Army förklara tårtningen här
4:49 min

Den man som säger sig ha kastat en tårta i ansiktet på socialminister Göran Hägglund (KD) menar att tårtningen var nödvändig för att lyfta frågan om hot mot hbtq-personer.

– Jag står för mina handlingar men vill vara anonym eftersom det finns ett hot mos oss som lever i hbtq-kulturen. Vi i Fag Army är en ny grupp som ska arbeta på ett effektivt sätt mot homo- och transfobi och framför allt nu inför valet, säger killen, som är misstänkt för ofredande.

Men på vilket sätt ska man kunna respektera er och era metoder om ni inte respekterar Göran Hägglund?

– Det handlar inte om respekt utan om förtryck mot oss hbtq-personer. Göran Hägglund har i egenskap av socialminister och partiledare för Kristdemokraterna, som vi anser är homofobiskt, legitimerat den homo-och transfobi som utgör ett hot mot oss som är hbtq-personer. I det sammanhanget är ju en tårta ganska harmlös.

Kan inte detta skada den politiska öppenheten?

– Det finns ingen politiskt öppenhet i Sverige vilket ju är tydligt när folk nu reagerar starkare på att vi tårtat Göran Hägglund än det förtryck som vi hela tiden utsätts för och här vill påvisa.

Men du skadar ju den politiska öppenheten som gör att man kan komma så nära en politiker som du gjorde i går? Du kunde ju ha haft en kniv?

– En tårta i ansiktet är inte särskilt farligt och det är konstigt att dra jämförelser med att dra kniv, det skulle jag aldrig göra. Men hade inte Kristdemokraterna varit homofober hade vi aldrig tryckt upp en tårta i ansiktet på deras partiledare.

Men vem ska ta era åsikter om att Kristdemokraterna är homofober på allvar när ni gör så här?

– Många har tagit oss och vår aktion på allvar men kanske kommer inte alla göra det. Jag tar inte svenska politiker på allvar och det är väl helt enkelt så att man inte kan vara omtyckt av alla, säger killen till P3 Nyheter med Karlsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".