1 av 3
Zelda Williams, dotter till Robin Williams, har stängt ned sitt konto efter att ha fått fejkade bilder på sin döde pappa postade till sig. Foto: Katy Winn/TT
2 av 3
Foto: TT
3 av 3
Arkivbild på den amerikanska journalisten James Foley som uppges ha avrättats av Isis. Foto: Steven Senne/TT.

Twitter tar bort bilder på döda

Videon där den amerikanske journalisten halshuggs är borttagen
1:07 min

Twitter kommer att ta bort vissa bilder på döda människor ur sitt flöde. Det twittrade en talesperson för företaget i natt efter att en brutal avrättningsvideo spridits på forumet under gårdagen.

För att respektera önskan hos nära och kära, kommer Twitter ta bort bildmaterial på avlidna människor under vissa omständigheter

twittrade Nu Wexler, policyansvarig på företaget via sitt privata konto i natt.

Beslutet kommer tätt efter att en video delats på Twitter, där det som uppges vara den amerikanske fotojournalisten James Foley får sin hals avskuren av en maskerad man som säger sig komma från terrorgruppen Isis - en grupp som just nu är i krig mot både USA och kurdiska styrkor i norra Irak. 

Under hashtaggarna #RespectJamesFoley och #ISISmediablackout är det nu flera twittrare som vänder sig emot att sprida videon och bilderna från den vidare.

"Slut dela den här videon. Sluta ge dem uppmärksamhet. Ha respekt för det människoliv som gått förlorat", skriver en användare idag.

Men redan i förra veckan flaggade Twitters säkerhetschef för att företaget skulle se över sin policy kring publicerandet av länkar till bilder på döda människor.

Detta efter att Zelda Williams, dotter till Robin Williams, stängt ned sitt konto efter att ha fått fejkade bilder på sin döde pappa postade till sig på både Twitter och Instagram.

Twitter har nu stängt av konton och raderat länkar till både Williams-bilderna och avrättningsvideon, skriver flera amerikanska medier. Och de uppmanar släktingar att maila om de vill ta bort bilder eller filmer på anhöriga i och kring dödsögonblicket.

Men vi kommer fortfarande att beakta nyhetsvärdet i sådana här bilder och kan kanske inte uppfylla varje önskemål om ett borttagande 

skriver Nu Wexler på Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".