Jian jobbar med att stoppa svenska Facebookgrupper som stödjer Isis. Foto: Skärmdump

De kämpar mot Isis på Facebook

"Det är inga dumskallar precis - de vet vad de gör"
1:27 min

Isis använder sociala medier för att hitta sympatisörer och värva nya soldater.
– De rekryterar ungdomar i Sverige, säger Jian som jobbar för att stoppa svenska Facebookgrupper som stödjer Isis.

I norra Irak pågår just nu en kamp mellan kurdiska styrkor och den militanta terrorgruppen Islamiska staten, Isis. 

Men kriget pågår också på sociala medier här i Sverige. Jian jobbar för att stoppa svenska Facebookgrupper som stödjer Isis.

– Vi har hittills lyckats stänga ned nio svenska grupper som förespråkar Islamiska Staten och deras handlingar mot andra människor i Mellanöstern, säger Jian.

Hon är admin för en Facebookgrupp med nästan 8 000 medlemmar som diskuterar kurders situation i Sverige och världen. De senaste tre veckorna har medlemmarna anmält flera Facebook-grupper som hyllar stupade Isis-soldater i Irak och Syrien och kallar dem martyrer. Personerna bakom grupperna uppmanar också folk att åka ned och strida för Isis, säger Jian.

– Många av dom är väldigt kunniga och har inte svårt att skriva texter. Det är inga dumskallar precis utan de vet vad de gör.

Texterna är på svenska, berättar hon. Efter anmälningarna har Facebook stängt ned flera svenska Facebook-grupper, bland annat Nyheter från Khalifatet, Ummah Nyheter och Sanningen från Ash-Sham för att de innehållit hat, hot om våld och självmordsrelaterat innehåll, hävdar Jian. Hon visar skärmdumpar på vad som ser ut att vara meddelanden från Facebook om bekräftade avstängningar.

För Jian är syftet med de här grupperna glasklart.

– Det rekryterar ungdomar i Sverige.

Facebook vill inte kommentera avstängningar av enskilda grupper men säger att de stänger ned grupper som bryter mot reglerna om de anmäls av andra användare. Men några egna sökningar på innehållet för att rensa ut otillåtet innehåll gör dem inte, säger Jan Fredriksson pr-ansvarig på Facebook Sverige.

Och det är privatpersoner som Jian som får ta upp kampen med ISIS på Facebook. Samhället kan inte gå in och släcka ned grupper även om de är svenska, säger Hans Brun, forskare i kontraterrorism på Försvarshögskolan.

– Jag tror inte det är speciellt lämpligt att staten åker omkring och släcker ned Facebooksidor. Att däremot privatpersoner skickar in anmälningar till Facebook tycker jag är en ganska lämplig metod, säger Hans Brun.

Men det betyder ju att det blir privatpersoner som får sticka ut nacken och ta fajten med Isis

– Så är det i en demokrati med yttrandefrihet. Man har rätt att kritisera och bemöta varandras argument. Ett sätt är faktiskt att stänga ned sidor på Facebook som strider mot gemenskapsreglerna.

Men vem ska skydda de här människorna?

– Där har vi ju polis som kan gå in och skydda och hjälpa till. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".