Skådespelaren Joel Kinnaman är med i #sopigstraffskala. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

"Poängen med #sopigstraffskala är att fler förbrytare ska få vård"

7:42 min

Filmerna där Joel Kinnaman och Naomi Rapace pratar om en #sopigstraffskala har setts av hundratusentals och målet är hårdare straff för sexbrott mot barn. Hör Krister Hammarberg (M) och Ecpats Anders L Pettersson diskutera straffskalan i P3 Nyheter med Karlsten.

– Vår kampanj pekar på orimligheten i att det fortfarande finns böter som straff för sexbrott mot barn. Det gör nämligen dels att polisen inte lägger resurser på att utreda fallen ordentligt och dels att brottslingar inte får den vård som de skulle kunna behöva.

Krister Hammarberg (M) är ledamot i justitieutskottet och uppskattar Ecpats arbete.

– Jag välkomnar kampanjen och vi är absolut beredda att se över straffskalan. Vi vill förändra och är glada att Ecpat lyfter frågan för att på så vis också förändra attityden i samhället. Men vi har redan gjort vissa regleringar som vi om ett par år kommer att kunna utläsa effekten av.

Att det samtidigt finns forskning som visar att höjda straff inte alltid hjälper för att förebygga brott är Ecpats Anders L Pettersson medveten om. Han säger också att strafflängden inte är huvudpoängen.

– Det är ju tyvärr lätt att kampanjer som vår blir hatkampanjer mot förbrytare. Men det är inte poängen. Men människor som inte får fängelse i samband med att de får vård för sina handlingar har svårare att ta till sig vården. Och därför vill vi att straffskalan ska förändras.

Under 2013 fick ingen som begick ett sexbrott mot barn böter som straff. Men Anders L Pettersson säger att det fortfarande finns brott som potentiellt sett skulle kunna ge böter.

– När våldtäkt kan bevisas är inte böter aktuellt. Men när så kallad grooming, sexuell posering eller köp av sexuell handling av barn förekommer vill vi se en helt annan praxis än böter. Vi är därför glada att så många nu tagit till sig vår information för att på så vis få igång en förändring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista