Instagramupploppet kan bli dramaserie

1:23 min

För två år sedan protesterade unga i Göteborg mot att tjejer hängdes ut som slampor. Nu kan Instagramupproret bli dramaserie.

För två år sedan riktades mycket uppmärksamhet till en skola i Göteborg. Anledningen var att hundratals tjejer hängdes ut på Instagram med namn och bild och kallades för horor och slampor. I protest mot kontot samlades över 500 ungdomar utanför Plusgymnasiet i Göteborg för att sätta dit den man trodde stod bakom sidan.

Nu ska Instagramupploppet bli dramaserien Hashtag. Det är en filmsatsning i Göteborg, där tio miljoner kronor ska gå till allt från internationella storfilmer till nyskapande rörlig bild.

Åtminstone hälften av de första tio projekten, som tillsammans får 1,1 miljoner, har Göteborg i titeln eller utspelar sig i staden. 

Jessika Jankert är manusförfattare till Hastag och blev starkt berörd av att följa när hundratals tjejer hängdes ut på Instagram.

– De som startade det här kontot får betala ett väldigt högt pris för att de gjorde något som visserligen inte var så bra, men de är ju också väldigt unga. Det är många ringar på vattnet där ingen går ur det här som en vinnare utan alla är förlorare, säger Jessika Jankert som skriver manus tillsammans med Lovisa Löwhagen.

Varför är ni så intresserade av just Instagram-upploppet?

– När det hände så var det en så oerhört stark reaktion på något som har pågått väldigt länge och som hela vårt samhälle är drabbat av på något sätt. Vi upptäcker hela tiden vilka spelregler som ska gälla på nätet. Och där går ungdomar i bräschen. 

Bland de andra projekten finns en planerad serie med arbetsnamnet "Gothenburg kids", som bygger på boken "Gängmedlem – en annan del av Sverige" av Geir Stakset och Niklas Malmborg. Dessutom Gabriella Pichlers nya långfilmsprojekt "Invasion".