#IfMyPhoneGotHacked – svar på nakenbildsläckan

Efter läckan med vad som påstås vara nakenbilder på kändisar trendar en ny hashtag. Under #IfMyPhoneGotHacked delar tusentals människor bilder hackare skulle hitta om det försökte ta sig in i deras telefon.

Nakenbilderna som spridits på sociala medier efter att någon har hackat sig in i kändisar som Jennifer Lawrences, Kirsten Dunsts och Mary Elizabeth Winsteads mobiltelefoner har startat en debatt om kvinnans rätt till sin kropp.

Författaren och skribenten Roxane Gay skriver i The Guardian att män inte skulle utsättas för samma sak och att de publicerade bilderna leder till att begränsa kvinnor. Hon skriver:

”Bli inte för mäktiga, damer. Kliv inte över gränsen. Gör inget för att göra män besvikna. Män som anser sig ha rätt till din tid, ditt organ, din kärlek eller din uppmärksamhet. Din blottade kropp kan alltid användas som ett vapen mot dig och för att förnedra dig”.

Även Margret Atladottir skriver i en Politism-text att det finns en märklig föreställning om att den som någonsin fotat sig själv naken får skylla sig själv.

”Det resonemanget är inte bara märkligt utan också otroligt...äckligt. Vi har inte rätt till andra människors kroppar alls när samtycke saknas”, skriver hon.

Nakenbildsläckan har också fått tusentals människor att dela vad som skulle exponeras för världen om deras telefoner blev hackade. Under  #IfMyPhoneGotHacked samlas alla möjliga bilder på Twitter – inte minst katter, hundar och medlemmar i gruppen One Direction.