1 av 2
Reform är ett av orden många inte förstår. Foto: P3 Nyheter
2 av 2
Birgitta Ohlsson, EU- och demokratiminister. Foto:Jenny Pettersson/TT

Få förstår vad politiker säger

"Det är allvarligt om människor upplever att politiker svänger sig med ord som man inte förstår"
1:31 min

Vet du vad orden jobbskatteavdrag betyder? Fyra av tio gör det inte - ”Ett problem” tycker demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP).

Fyra av tio vet inte vad ordet jobbskatteavdrag betyder, en av fem förstår inte ordet reform, visar en ny underökning gjord av Novus.

– Det är allvarligt om människor upplever att politiker svänger sig med ord som man inte känner till eller förstår. Demokratin bygger på att vi är kunniga och engagerade i samhället, säger demokratiminister Birgitta Ohlsson.

Undersökningen är gjord av Novus, som frågat 1 000 slumpmässigt valda personer om 14 ord som ofta dyker upp i politiska debatter, politisk nyhetsrapportering och debattartiklar. Förutom orden reform och jobbskatteavdrag visade det sig att utanförskap är ett svårt ord. En av fyra förstod inte det.

Samtidigt används ordet reform ofta av politiker. I den senaste partiledardebatten i riksdagen sas det 33 gånger.

– Det är ju såklart otroligt olyckligt och det är ju ett ord som kan betyda många saker och kan bli missvisande beroende på hur det används i debatten, säger Birgitta Ohlsson.

Olika grupper i samhället är olika bra på att förstå politiska ord. Unga, lågutbildade och de med lägre inkomster har svårare att förstå. Till exempel förstår 6 av 10 mellan 18 och 29 år inte vad jobbskatteavdrag betyder. Det är alltså fler som inte förstår ordet än som gör det.

Enligt Birgitta Ohlsson har regeringen satsat extra resurser på unga, utrikesfödda och grupper som röstar i mindre utsträckning än andra.

– Vi satsar till exempel på siten allavaljare.se,  för att ta fram ett oberoende nyhetsmaterial som alla kan förstå. Sverige gör nog mer än andra länder. Men det handlar också om eget ansvar hos politiker, säger hon.

Kolla in Inte ett skit där bland annat Stefan Löfven pratar om jobbskatteavdrag!

Så många förstår inte orden

ROT-avdrag 11%
Utförsäkrad 15%
Blocköverskridande 17%
Inflation 19%
Reformer 20%
Integrationspolitik 22%
Utanförskap 24%
Fas 3 27%
Läxrut 29%
Jobbskatteavdrag 35%
Reporänta 41%
Värnskatt 58%
LOV 65%
3:12-regeln 84%

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".