Trög utveckling trots positiv inställning till att e-rösta i valet

5:45 min

Två tredjedelar av de som tillfrågats i en undersökning om internetröstning vill ha möjligheten att e-rösta. Hör David Bismark som är doktor i elektronisk röstning berätta mer i P3 Nyheter med Karlsten.

– Generellt sett så vill ju de flesta rösta på nätet. Men det som är förvånande är att yngre är mer negativt inställda än äldre. Kanske beror det på att många längtat efter att äntligen få rösta och därför vill göra det på ett traditionellt vis.

David Bismark säger att en elektronisk röstning skulle fungera genom att man identifierar sig med en form av bank-id. Men det finns också risker.

– En samlad plats på nätet med miljontals röster är så klart ett intressant mål för hackare. Så det krävs ju väldigt hög säkerhet. Norge har testat två varianter av framgångsrika verifieringssäkrade  system och ligger nog i framkant när det kommer till röstning via nätet.

Men det tar tid att införa system för internetröstning men ofta faller planerna på att utveckla system när valet är över.

– Intresset för att rösta via nätet är så klart större innan valet än efter. Ska man lyckas få igång ett system för röstning på nätet krävs mycket arbete med fokusgrupper och en hel del annat. Så det kan nog dröja innan internetröstning är ett alternativ.