Sexsäljaren: Bra att guiden finns

1:19 min

RFSL har en guide för säkert sexköp på sin webb. Polisen menar att guiden uppmanar till brott, men porrskådespelerskan och sexsäljaren Sanna tycker att det är bra att den finns.

På sin hemsida har RFSL ett fyra sidor långt dokument där förbundet först skriver att det är förbjudet att ge ersättning för sex enligt svensk lagstiftning. Sedan följer olika tips för den som ändå har tänkt köpa sex.

Trots att guiden legat ute på RFSL:s hemsida i flera år, har den inte fått någon hårdare kritik mer än att den då och då diskuteras på sociala medier.

Men nu kritiserar polisen guiden, och menar att den uppmanar människor till att begå brott.

– Det är ju brottslig att köpa sex, vi på polisen tror inte på att det finns frivillig prostitution, säger Marie Näslund, polisinspektör som jobbar med människohandel och prostitution.

Hon menar att det är problematiskt att man upplyser sexköpare om säkrare sätt att köpa sex på.

Men alla tycker inte att informationen som RFSL går ut med är dålig. Sanna har jobbat, och jobbar, med att sälja sex i flera år. Hon tycker att det är viktigt för de som köper sex att vara försiktiga och försäkra sig om att sexsäljaren säljer sex frivilligt.

– Man ska ju tänka på vem man köper sex av så att det inte är vem som helst, och att personen inte blir tvingad till att sälja sex. Jag tycker det är bra att den informationen finns, säger Sanna.

Hon berättar att det är viktigt att vara försiktig som sexsäljare och att lita på sin intuition, att vara uppmärksam på hur sexköparen formulerar sig och utifrån det få en uppfattning om personen är en seriös köpare eller inte.

Sanna valde att sälja sex och göra porr för att hon trivs med att agera både framför kamera och kunder. Själv har hon aldrig blivit utsatt för varken våld eller övergrepp, säger hon, och menar att polisens bild av prostitution inte stämmer överens med hela verkligheten.

– De kanske bara kommer i kontakt med personer som råkat illa ut och tror att alla blir misshandlade, men så är det inte. Det är ganska många som faktiskt gillar att sälja sex.