Ullenhag: Isis attacker leder till ökad islamofobi

1:11 min

Många muslimer i Sverige känner att de blir skuldbelagda för terrorgruppen Isis angrepp i Irak och Syrien. Nu flaggar experter för att islamofobin i Sverige tagit fart.

Flera muslimska företrädare, tillsammans med integrationsminister Erik Ullenhag, menar att islamofobin i Sverige håller på att ta fart.

– Vi har sett hur händelser i omvärlden spiller över på fördomar och attityder även i Sverige. När jag pratar med svenska församlingar i dag finns det en oro att man i sin vardag känner sig tvungen att ta ansvar för vad extremister gör på andra sidan världen.

Lärarstudenten Ramla Abdullahi i Göteborg var på väg hem från studierna när hon blev påhoppad på spårvagnen.

– Jag satt där och så började de skrika på mig. Jag blev jätterädd. Nästa minut var det spott i ansiktet och sen en smäll i ansiktet. De skrek: Du din hora. Åk tillbaka dit du kom från, berättar Ramla Abdullahi som haft svårt att bearbeta händelsen.

Hon menar att påhopp och trakasserier är vardag för henne och många muslimer i Sverige. Och hon menar att den senaste tidens händelser i Irak och Syrien har gjort det hela värre.

– Så fort du är muslim blir du en människa som ska definiera alla andra muslimer, säger Ramla Abdullahi.

Integrationsminister Erik Ullenhag kallar islamofobin för oacceptabel och menar att det behövs mer mångfald i det svenska samhället.

– Om jag har muslimsk tro eller judisk tro ska jag bedömas för den jag är och inte skuldbeläggas för vad extremister gör, säger Erik Ullenhag (FP).