Carolina Neurath har träffat Sveriges fyra största riskkapitaliser

7:18 min

I boken "De svenska riskkapitalisterna" har ekonomijournalisten Carolina Neurath tagit ett djupdyk i branschen som lever på att köpa, effektivisera och sälja 14 % av alla svenska bolag. Hör henne berätta mer i P3 Nyheter med Karlsten.

– En riskkapitalist är en person som med hjälp av andras pengar köper bolag i syfte att ett par år senare sälja samma bolag med en stor vinst. För att få ihop så mycket pengar så att riskkapitalisten har råd att köpa bolag startar man då fonder tillsammans med bland annat pensionssparare och universitet som då investerar sina pengar i hopp om att sedan få ta del av vinsten.

Boken handlar bland annat om de största cheferna i Sveriges största riskkapitalbolag. Och det är personer som tidigare nästan aldrig ställer upp på intervjuer.

– Till en början var det ganska svårt att få de högsta cheferna i de fyra största bolagen att ställa upp, men efter ett tag fick vi till intervjuer. Men det är inte bara chefer som finns med i boken utan också de som jobbar längst ner i kedjan, alltså de som arbetar i de uppköpta företagen. För det är ju städerskan eller fabriksarbetaren i de uppköpta bolagen som verkligen känner av när riskkapitalisterna pressar ut mesta möjliga vinst. Ofta minskar man personalstyrkan och kräver mer av de som då finns kvar.

Carolina Neurath som träffat flera av de stora cheferna säger att de skiljer ganska mycket från varandra där några är mer av överklasstypen medan andra kommer från enklare familjer.

– Vissa har god självinsikt och ser att det är otroligt mycket pengar i rörelse. Och det är kanske för att de vill vara lite som Ikeas Ingvar Kamprad, att man kommer från enkla familjer men har jobbat sig hela vägen upp till toppen.  Det är ju ganska sällan de högsta cheferna visar sig i medierna och det tror jag beror på att de kanske inte alltid har ett försvarstal för sitt sätt att tjäna pengar. De lever ju som sagt på att krama ut det mesta från en verksamhet och det innebär ju ibland att det blir rätt tufft för de som jobbar längst ner i kedjan.