Kan du gissa partiet?

5:48 min

Dagens Nyheter lanserade i dag sitt valtest där valmanifesten ska kopplas samman med rätt parti. Inte helt lätt.

I Dagens Nyheters test inför valet har meningar från alla partiernas valmanifest samlats i en databas. De slumpas sen fram och utmaningen är att koppla ihop rätt parti med rätt valmanifest. Anders Sundell jobbar på Dagens Nyheter och ligger tillsammans med sin kollega Kristoffer Örstadius bakom testet.

– Vi ville göra något som inte är beroende av att vi ska hitta på vilka frågor som är viktigast. Så därför utgår vi från valmanifesten där det redan finns tankar och förslag. I testet får man utmana sina fördomar om vilka partier som säger vad och kanske också lära sig något.

Anders Sundell säger att partier ofta går efter det valmanifest de presenterar när de väl kommit till makten. Men det är inte helt lätt att koppla rätt parti till rätt förslag.

– Min kollega är snart doktor i statsvetenskap men fick noll rätt på testet. Jag gjorde det i morse och fick bara tre av 10. Så kanske är partiernas manifest ibland lite för lika varandra. Det finns ju också något intressant i att man inte vet vilket parti som lagt ett förslag, eftersom många nog tycker illa om ett förslag just för att de vet vilket parti förslaget kommer ifrån. Genom testet får man ju chansen att värdera utan att väga in om man gillar partiet eller inte.