Emma tar tillbaka sin kropp efter hämndporren

9:10 min

Kändisarnas nakenbilder väckte debatten om hämndporr till liv. Samtidigt valde Emma Holten att komma ut offentligt med sin berättelse om hur hennes privata bilder spreds över hela världen. 

I höstas ägnade P3 Nyheter ägnade ett specialprogram åt ämnet hämndporr. "Anna" som medverkade då heter egentligen Emma Holten, och i samband med att hon kommit ut med sitt namn har hon också publicerat nya nakenbilder, för att ta tillbaka rätten till sin kropp. 

– Det är mitt och fotografens experiment. Vi undrar om det överhuvudtaget är möjligt att avbilda en naken kvinnokropp som också är humaniserad, säger Emma.

Vad är skillnaden mellan de nya bilderna och bilderna som spreds mot din vilja?
– Samtycke. Jag har kontroll. Det är som att fråga vad skillnaden är på att ha sex med din pojkvän och att bli våldtagen.

Emma känner också en stor lättnad, nu när hon är öppen med sin berättelse och sitt riktiga namn:

– Tidigare kunde jag varje gång jag träffade en ny person undra om jag är i kontakt med någon som har sett mig naken på nätet. Men nu är det inte en hemlighet längre. Jag kan berätta att det här är en del av mitt liv, och vad det har betytt.

Att artikeln och bilderna publicerades samtidigt som hackare stal och spred bilder på nakna kändisar i USA är ett sammanträffande, som gjort att Emmas berättelse fått stor uppmärksamhet i Danmark där hon bor.

– Jag har fått extremt mycket fantastisk respons. Folk visste inte hur omfattande det här problemet är, de är skakade och tvingas tänka på hur de ser på folk på nätet, på den sexualiserade kvinnan. Det var det jag ville uppnå. 

Vad vill du säga till de som sprider eller tittar på nakenbilderna på de amerikanska kändisarna?
– Du medverkar till ett sexuellt övergrepp. Jag vet att folk säger "Jag är bara nyfiken". Den nyfikenheten ska man inte lyssna på.

Nu känns det viktigt för Emma att prata om den större berättelsen om varför hämndporr finns, och inte bara om sin egen situation.

– Det här slutar för mig nu. Jag tänker prata om fenomenet, men min berättelse är slut. Jag har sagt vad jag vill säga.

Här kan du läsa Emmas berättelse i danska magasinet Friktion.