Efter #celebgate: Apple förbättrar säkerheten

2:42 min

Efter att privata nakenbilder på kändisar läckt ut från datalagringstjänsten iCloud kommer Apple nu att förbättra säkerheten för sin så kallade molntjänst.

Enligt Apple var det ingen attack. Någon eller några lyckades lista ut deras användarnamn och har sen knäckt deras lösenord med hjälp av ledtrådsfrågor.

För att det inte ska hända igen kommer företaget bland annat skicka ut varningar till dig som användare om någon försöker logga in från en okänd dator, eller ändra ditt lösenord.

En molntjänst gör att dina bilder och filer kan säkerhetskopieras från din mobil till en server på ett företag. Peter Parnes, professor i distribuerade datasystem på Luleå Tekniska Universitet, använder molntjänster dagligen och säger att man kan lita på dem.

– Jag tycker definitivt man ska lita på dem. Många av dem drivs av stora företag och de investerar väldigt mycket i säkerheten.

Peter Parnes använder själv molntjänster varje dag.

– De blir av ofta attackerade av naturliga skäl men hindrar att de här attackerna lyckas, säger han.

Apple uppmanar nu därför sina användare att ha starka lösenord.

– Tjänsterna i sig är ju oftast säkra. Det som händer är att någon listar ut ditt lösenord, eller så använder du samma lösenord på 20 olika sajter. Sen blir en sajt med mycket sämre säkerhet knäckt, och då använder man det lösenordet på till exempel en molntjänst, säger Peter Parnes.