Val 2014

MUF gjorde musikvideo - på stulen låt

2:18 min

I årets valrörelse har politiska partier vid flera tillfällen använt kända låtar och gjort om dem. Partierna har lagt in politiska budskap och det här reagerar nu musikförlag mot, då det inte är tillåtet att använda upphovsrättsskyddad musik på det här sättet.

Det senaste exemplet handlar om Moderata Ungdomsförbundet i Stockholm, som använt sig av en känd amerikansk låt från 50-talet.

Hiten ”Bye Bye Love” från 50-talet sjöngs av amerikanska duon The Everly Brothers. Låten är skriven av Felice och Boudleaux Bryant, som kanske inte hade uppskattat att MUF i Stockholm i fredags lade upp en tolkning av låten på videosajten Youtube.

I MUF:s musikvideon ses bland annat utrikesminister Carl Bildt och moderaternas gruppledare i Riksdagen Anna Kinberg Batra i olika sekvenser tillsammans med sångaren, som framför låten.

Låten används i sin helhet och texten är ändrad till ett tydligt politiskt budskap, vilket upphovsrättsinnehavaren musikförlaget Universal Music Publishings vd Martin Ingeström reagerar på. MUF måste be om lov, säger han.

– Det är ganska klantigt att inte förstå att man behöver ett tillstånd. För det mesta brukar upphovsrättsinnehavarna inte vilja bli förknippade med politik. I det här fallet finns det uppenbart syfte, att ragga röster för sitt parti, säger Martin Ingeström.

I årets valrörelse har det hänt flera gånger. MUF Stockholm använde för en dryg vecka sedan en låt av Mikael Wiehe för att varna för politisk förändring, med ändrad text. Moderaterna i Sundsvall använde sig av en gammal Sister Sledge-låt i reklam. Och Vänsterpartiet tog i en reklamkampanj bland annat textrader från Kent.

I det nu aktuella fallet menar MUF:s disktriktsordförande i Stockholm Jessica Rosencrantz att det rör sig om politisk satir.

– Då är det ju så enligt svensk lag och enligt praxis som har prövats i domstol att det är okej. Det blir ett nytt självständigt verk, för det är ingenting som används för ekonomiska vinstintressen eller någonting sådant, säger Jessica Rosencrantz.

Så är det inte för att ragga röster till Moderaterna?

– Jo, så är det naturligtvis. Men det finns inget ekonomiskt vinstintresse bakom det.

Men enligt experter som Ekot talat med så är det här inte satir. Man får inte förändra ett verk så mycket så att det till slut blir ett helt annat budskap. Och på Universal kommer Martin Ingeström nu att ta kontakt med de amerikanska upphovsrättsinnehavarna till den här låten.

– Det skulle kunna bli så att vi kräver ett skadestånd och en offentlig ursäkt, säger Martin Ingeström.

Sent i går kväll, efter att Ekot hade kontaktat musikförlaget och MUF om det här så plockades låten bort från Youtube på begäran av Universal.

Utrikesminister Carl Bild har avstått från att kommentera sitt deltagande i den nu bortplockade musikvideon.