Kritik mot Pippi-gardin: Det är svarta barnslavar

3:32 min

Efter hård kritik stoppar Astrid Lindgrens värld en gardin där två svarta barn fläktar Pippi Långstrump med stora blad. Många är arga och har krävt svar på parkens Facebooksida.

I lördags var Emilie Abrahamsson med sin familj på Astrid Lindgrens värld. På väg ut från souvenirbutiken fick hon syn på en gardin med Pippi Långstrump-tryck. På varsin sida om Pippi stod två bruna barn, och fläktar Pippi med stora blad.

 

– Det är fruktansvärt. Det är en typisk rasistisk bild från koloniseringen, med barn som är slavar åt Pippi, säger Emilie Abrahamsson.

Sedan dess har många reagerat på trycket, och kritiken på Astrid Lindgrens världs Facebooksida är stenhård.

"Så okänsligt att överhuvudtaget komma på tanken att sälja något dylikt i modern upplyst tid. Otroligt ledsamt! Plocka bort genast!!"

"Detta är helt sjukt och obegripligt i mina ögon. Förstår ni alls vad denna bild illustrerar? Om ni gör det, hur motiverar ni ert val?"

"Helt sanslöst!! Har inte varit på ALV med våra barn, men kommer definitivt inte åka nu. Håller verkligen med alla kloka kommentarer ovan - HUR sover ni om natten, ni på ALV som låtit denna produkt hamna i försäljningsdiskarna??!"

– De borde vara ett föredöme och se till att den här typen av förlegade grejer inte säljs. De förbättrar ju inte samhället genom att sprida den här typen av bilder, säger hon.

Och det gäller inte bara gardinerna:
– Jag brukar stryka över vissa ord med Tipp-ex i barnböckerna. Det borde jag ändå inte behöva göra 2014. Helt sjukt! 

Chefen: "Vi såg det inte på det sättet"

Efter att P3 Nyheter pratat med Astrid Lindgrens värld, väljer de att ta bort gardinen från både butik och sajt. 

– Vi såg det inte på det sättet, vi tänkte inte den tanken. Men jag förstår ju nu att det är olämpligt att ha en bild på de här färgade killar som fläktar Pippi Långstrump, säger Ove Olsson, försäljningschef på Astrid Lindgrens värld.

Gardinen slutade redan tidigare att tillverkas.

Ska inte ni, som arbetar gentemot barn, vara ett föredöme när det kommer till den här typen av frågor som kan uppfattas rasistiska?
– Jo absolut, och vi försöker hitta olika vägar för att stötta barn, till exempel samarbetar vi med SOS Barnbyar. Jag kan bara beklaga att den här gardinen kom fram överhuvudtaget, säger Ove Olsson. 

– Den som köpt gardinen ska få pengarna tillbaka, säger Ove Olsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista