Allt fler tjejer börjar fiska. Foto: David Carr/SR

Fiske allt populärare bland tjejer

"Sociala medier hjälper till väldigt mycket"
1:14 min

Sociala medier har lett till att allt fler tjejer intresserar sig för fiske, enligt organisationen Fjällorna som jobbar för att få fler tjejer att börja fiska.

Fjällorna har jobbat med att få fler tjejer att fiska i över 10 år. Först hade de bara en lokalavdelning, men nu har de vuxit till tolv lokalavdelningar landet runt.

– Under de år som jag hållit på med kvinnligt fiske, sedan i slutet på 90-talet, så ser jag nu att det ökar jättemycket , säger ordföranden och grundaren för av Fjällorna, Siv Jansson.

Men det är främst en manlig hobby. Fiskebutiker och tidningar har länge vänt sig till framför allt män, och än idag är det svårt för tjejer att hitta dammodeller på många kläder i butikerna, enligt Siv Jansson.

– Traditionen är ju att det är männen som fiskar och jagar, säger hon.

Men hon ser att fler kvinnliga profiler dyker upp och blir förebilder för unga tjejer. Både i kommersiella tidningar och på internet.

– Sociala medier hjälper till väldigt mycket för det synliggör fisket. Och sen tror jag att man mer och mer får en önskan att komma ut i naturen, säger hon.

Siv Jansson tror också att trenden kommer hålla i sig i framtiden.

– Jag tror att vi kommer att vi får se mer och mer kvinnliga fiskeprofiler, precis som det finns manliga. Och dels att vi kommer synas i media och förhoppningsvis att tjejer kommer synas mer i fiskefilmer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".