Avicii vill hjälpa noshörningar. Foto: TT

Avicii vill rädda noshörningar

Avicii vill rädda världens noshörningar från tjuvjakt. Han har nu gjort en specialmix av sin låt "Lay me down".

Låten finns på mobilspel som ska uppmärksamma tjuvjaktsproblemet och samla in pengar för att bevara noshörningarna.

Låten blir tillgänglig för de som klarar hela spelet "Save a rhino".

Projektet är initierat av The Perfect World Foundation och spelet släpps idag i samband med en gala för utrotningshotade djur som arrangeras i Göteborg.

"Spelet uppmärksammar en viktig fråga. Människor behöver få veta vad det är som händer med noshörningarna och jag är glad att min musik kan stödja the Perfect World Foundation i deras kamp", säger Avicii.

Omkring 80 procent av världens noshörningar lever i Sydafrika. Man räknar med att det finns totalt 25 000 djur, men den ökande tjuvjakten hotar beståndet. Antalet noshörningar som dödas under tjuvjakt i Sydafrika är på väg på mot ett nytt, svart rekord.

Trots ökade insatser för att hindra utvecklingen har 558 djur skjutits i landet hittills i år. Det är omkring hundra fler än vid samma tidpunkt 2013, då totalt 1 004 noshörningar dödades illegalt, rapporterade nyhetsbyrån AFP i somras.

Skyttarna använder ofta halvautomatiska vapen och giftpilar för att lägga ner djuren, och sedan såga av deras horn. Det är just efterfrågan på hornen, särskilt från Asien, som är det stora hotet mot noshörningarna.

Malda horn används bland annat inom traditionell medicin som botemedel mot allt från cancer till baksmälla, men består av samma material - proteinet keratin - som våra fingernaglar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista