Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Podd med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio...

Domen efter näthatet mot Irena visar att det går att sätta dit dem som hatar

"Upp med en kniv i fittan på sexistiska feminister"
1:37 min
1 av 4
Foto: Ulrika Lindqvist/SR. Montage med skärmdumpar.
2 av 4
Irena Pozars näthatare fälldes för den här kommentaren. Foto: Skärmklipp
3 av 4
Näthataren friades för kommentaren som börjar "Alla tjänar på jämställdhet ja.". Foto: Skärmklipp
4 av 4
Irena Pozars näthatare fälldes för det han skrev. Foto: Ulrika Lindqvist/SR

Efter grova påhopp i Nyheter24:s kommentarsfält valde journalisten Irena Pozar att vända sig till polisen. I fredags fälldes mannen bakom kommentarerna för ofredande.

När journalisten och krönikören Irena Pozar kom till sitt jobb på Nyheter24 i Stockholm den 4 mars i år var hon beredd på en radda kommentarer. Dagen innan hade hon skrivit en krönika med titeln "Män måste backa, ta ett steg åt sidan och hålla käften", riktad till manliga feminister. 

Men vissa kommentarer hon möttes av den här dagen var värre än hon hade förutspått.

– Att feminister borde slås ihjäl med basebollträn, att det är jobbigt att det blir blodigt men att det är sånt man får ta för jämställdhetskampen. Och att man ska hugga feminister med knivar i underlivet, säger Irena Pozar.

De två kommentarerna som Irena uppfattade som särskilt allvarliga kom från ett och samma alias - ett fejkat konto på Facebook:

"Men jämställdhet för mig är att man pullar en sexistisk feministhora i vaginan med en stor kniv. Det bästa man kan göra för jämställigheten i Sverige är att gå ut med ett baseballträ och slå ihjäl sexistiska feministkräk."

"Det är sexistiska feministidioter som Irena som skulle behöva hålla käften. Hon gör ju bara bort sig. Upp med en kniv i fittan på sexistiska feminister."

– Många andra grejer som var problematiska och kränkande bleknade i jämförelse med det han hade skrivit, säger Irena.

– Jag hade tur att vi hade ett system där IP-adresser syntes, jag tror att det var det som gjorde att polisen kunde utreda det sen.

I fredags kom domen mot den åtalade mannen. Han fälldes för ofredande för det han skrivit i den andra av de två kommentarerna ovan. Stockholms tingsrätt dömde honom till att betala böter och skadestånd på 5 000 kronor. 

De konstaterar också i domen att han har missbrukat sin yttrandefrihet. 

– Vi hoppas att den här domen ska fungera lite som en ögonöppnare. Det är ändå rätt ovanligt med domar av den här typen - av kommentarer som har skrivits med ett annat namn i kommentarsfält. Vi känner inte till många sådana fall, säger Sebastian Caicedo Gordh på Juridikinistitutet. 

Han hoppas på att Irenas fall ska få fler utsatta att orka anmäla, men också att polisen ska lägga ner mer kraft på den här typen av brott. Men det är svårt att säga om domen kommer att leda till fler åtal och/eller fällande domar, menar han, eftersom tingsrättsdomar inte är prejudicerande.

Den senaste tidens debattkring näthat har ju handlat mycket om att få polisanmälningar leder till att en förundersökning inleds, och om att lagstiftningen behöver förändras för att rättssamhället ska kunna komma åt dem som går över gränsen.

Läs om fler som blivit näthatade här

Med det i bakhuvudet kände sig Irena Pozar tveksam till om hennes polisanmälan skulle leda till något, och hon blev mycket positivt överraskad av hur polisen hanterade hennes ärende. 

– Jag trodde ju egentligen inte att något skulle hända. Det har sagts ofta att det inte går, men det här visar ju att det går. 

– Allting grundar sig i ett kvinnohat i den typen av kommentarer jag har fått. Och det är inget som kommer lösas för att fler blir fällda, men att folk blir dömda för såna här saker sänder starka signaler att det här inte är okej.

Fotnot: Den dömda mannen ser inte det han skrivit som något brottsligt, utan menar att yttrandefriheten ger honom rätt att uttrycka sig så. Det är ännu oklart om han kommer att överklaga domen. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".