Indien första asiatiska nationen att ta sig till Mars

6:41 min

På första försöket har Indien lyckats skicka en rymdsond till Mars och projektet har bara kostat en tiondel av USA:s liknande projekt med sonden Maven.

– Det här är stort eftersom Indien är första asiatiska nation som lyckas ta sig till det på många sätt svårnådda Mars. Det här kan också ses som en demonstration i hur tekniskt utvecklat Indiens rymdprogram är. Indiens premiärminister är väldigt glad för att de nu lyckats men det finns ju också de som tycker att pengarna kanske kunde använts till sånt som är viktigare, säger Johan Marcopoulos från Rymdstyrelsen

Indiens projekt kostade bara en tiondel av summan som USA lagt på sin rymdsond Maven. Men det beror till viss del på att den indiska rymdsonden inte har så mycket teknisk utrustning.

– Det här var ju ett försök för att se om deras raket och sond fungerar. Så de har inte satsat särskilt mycket på att utrustas sin sond och det förklarar ju varför den är så mycket billigare än den amerikanska sonden. 

Johan Marcopoulos säger att det indiska rymdprogrammet till viss del också finansieras av företag eftersom den indiska satellit - och telebranschen använder sig av utrustning som behöver skickas upp med hjälp av raketer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista