Facebook väljer att behålla rasistisk sida

1:06 min

På Facebook finns en sida som heter "Alla vi som hatar invandrare". Trots att andra användare har anmält gruppen väljer Facebook att behålla sidan.

Sidan "Alla vi som hatar invandrare" har legat ute på Facebook i över fyra år. Trots att sidan har blivit anmäld flera gånger stänger Facebook inte ner den.

Just nu har 1 600 personer gillat sidan. Jan Fredriksson, som är Facebooks talesperson i Norden, berättar att det enligt Facebooks gemenskapsregler inte är okej att peka ut etniska grupper.

-- Däremot har man rätt att ha kontroversiella åsikter. Åsikter som kanske inte alls många andra håller med om. Men det gäller att hålla sig inom de gemenskapsregler som finns på Facebook, säger han till P3 Nyheter.

Några exemepel på vad Facebook, enligt sina gemenskapsregler, inte accepterar på sina sida är: våld och hot, självskada, mobbing och trakasserier, hatiskt innehåll och naket innehåll.

Så funkar det


När du anmäler någonting på Facebook går det till en handläggare på huvudkontoret i Dublin.

Hen bedömer sedan om den bild, kommentar, grupp eller sida du har anmält bryter mot de gemenskapsregler som finns i det land där innehållet har publicerats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista