Dan Parks domar tas i dag upp i Hovrätten. Foto: Drago Prvulovic/TT.

Här är historien om Dan Park

I dag tar hovrätten upp konstnären Dan Parks överklagade domar.

P3 Nyheter är på plats och rapporterar senare under dagen från rättegången.

Han är en malmöbaserad gatukonstnär som dömts för hets mot folkgrupp flertalet gånger. Han började som konstnär 1988 efter Åmselemorden med en affisch föreställande mördaren med ett hagelgevär och texten ”A man’s got to do, what a man’s got to do”.

I början hade hans gatukonstverk kopplingar till olika samhällsdebatter. Numera har hans gatukonstverk nästan uteslutande någon form av rasistiskt budskap. Hans affischer och stickers har länge synts på elskåp runt om i Skåne.

Utställning i Danmark

I juli i år visade ett galleri i Malmö Dan Parks utställning ”Fängslande gatukonst”. Utställningen hann bara ha öppet några minuter innan polisen grep Dan Park och galleristen.

I vissa kretsar har Dan Park stort stöd. Framför allt i Danmark och bland islamfientliga grupper. Den danska public service-radiokanalen Radio24syv har just nu delar av Parks utställning ”Fängslande gatukonst” utställd i ett hemligt rum.

Radiokanalen säger att de ser det som en viktig debatt, men vill inte ta på sig ansvaret för utställningen och har därför efterlyst en gallerist som vill ta över nyckeln.

Flera domar:


1998 dömdes han i Umeå tingsrätt för att ha en jacka med ett hakkors på.

2012 dömdes han i Lunds tingsrätt för hets mot folkgrupp.

I våras dömdes han också i Lunds tingsrätt för hetsbrott och fick då fängelse.

I augusti dömdes Park återigen för hets mot folkgrupp och förtal. Straffet blev ytterligare ett halvårs fängelse.

Dan Park har överklagat samtliga domar och dessa ska nu tas upp i hovrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".