1 av 2
Många svenskar åker till Danmark för att köpa sex. Foto: Martina Pierrou/Sveriges Radio
2 av 2
Polisen Karl-Magnus Hansson tror att det kan bli svårt med en lagändring. Foto: Martina Pierrou/Sveriges Radio

Förbud mot sexköp utomlands påverkar danska marknaden

Sexköp förbjudet utomlands danmark
1:41 min

Många skåningar åker över Öresundsbron för att köpa sex i Danmark, där det är lagligt. Men nu vill regeringen införa en lag som förbjuder svenskar från att köpa sex utomlands.

När det blev förbjudet i Sverige att köpa sex år 1999 så ökade försäljningen i Danmark. Fredrik är köpenhamnsbo och han ser inga problem med att svenskar kommer till Köpenhamn för att köpa sex:

-- Danmark har det fint nu. Det kommer mycket svenskar hit och prövar det danska systemet. Jag har inga problem med det.

Många svenskar till Danmark

Karl-Magnus Hansson är polis och jobbar som insatsledare i ett projekt mot sexköp i Malmöregionen. Han säger att det är väldigt vanligt att svenskar åker till Köpenhamn för att köpa sex lagligt.

--  Vi har så nära från Malmö till Köpenhamn. För nästa inga pengar så är man på helt annan nivå än i Malmö, säger han.

Olagligt för svenskar

Ett förbud för svenskar att köpa sex utomlands har tidigare varit uppe. Nu vill de rödgröna pröva förslaget igen. 

Alliansen och Sverigedemokraterna är emot förslaget, därför kan det bli svårt att få igenom. I Danmark tror de att en lag i Sverige inte skulle hindra svenska sexköpare från att ta för sig av den danska marknaden.

– Hur ska man få svenskar att följa lagen att inte köpa sex utomlands? Jag tycker att svenskar på bordeller borde få köpa vad de vill, säger köpenhamnsbon Hille Jensen.

Bidrar till större handel

Danska Helene Backman är kritisk till hur systemet fungerar idag.

– Det är förbjudet i Sverige men lagligt i Danmark så är det klart att dom har bidragit till en större handel här i Köpenhamn, säger Helene Backman. 

Polisen Karl-Magnus Hansson vill se en skärpning i lagen, men ser svårigheter i själva brottsutredningen i förslaget.

– Det blir ett problem att efterfölja lagen. Helst i länder där det är tillåtet och som inte har någon befintlig lag. Det är ingen som tittar på det överhuvudtaget, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".