Snabblån leder rekordmånga till Kronofogden

1:12 min

Fler än någonsin hamnar hos Kronofodgen efter obetalda snabblån eller sms-lån.

29 000 personer som tagit snabblån har nu hamnat hos Kronofogden bara under de senaste sex månaderna. En femtedel av dem är mellan 18 och 25 år gamla.

– Det är faktiskt all-time-high. Det har aldrig kommit in så mycket ärenden på grund av obetalda sms-lån till Kronofogden, någonsin en vår som denna, berättar Jan Åkerlund som är förebyggare på Kronofogden.

Mer information

Jan Åkerlund tror att anledningen till att folk tar snabblån som de inte kan betala beror på att de får för lite utbildning och information när det gäller ekonomi.

– Det är ingen som föds med sunt förnuft i privatekonomi, det är något du lär dig. Därför måste det ske större ansträngningar med mer information. Exempelvis i skolan, säger Jan Åkerlund.

Snabblån:

Under första halvåret i år har Kronofogden fått in 24 377 anmälningar om obetalda snabblån. Det är en ökning med 70 procent jämfört med samma period förra året.

Det är flest unga vuxna som har obetalda snabblån.

Från år 2006 ökade antalet ärenden hos Kronofogden som gäller obetalda snabblån. Under våren 2010 minskade antalet igen för att stiga nu igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.