Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Podd med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio...

EU-migranternas barn har inte rätt att gå i skolan

Barnen, som bor i en bil i Uppsala, har ingen rätt att gå i skolan. Foto: Tova Kurkiala Medbo/Sveriges Radio
Barnen, som bor i en bil i Uppsala, har ingen rätt att gå i skolan. Foto: Tova Kurkiala Medbo/Sveriges Radio

Förra året kom Miljöpartiet och den förra regeringen överens om att papperslösa barn ska ha rätt att gå i skola, men en växande grupp barn i Sverige faller mellan stolarna.

Kommuner och hjälporganisationer larmar om att barnen som följer med sina föräldrar för att tigga eller panta burkar i Sverige blir allt fler. Maria, 13 år, är en av dem. Hon bor i en bil i Uppsala när hennes mamma är här för att tigga.

– På dagarna är jag i parken, på ett museum eller på biblioteket. Jag vill inte tigga när jag blir stor, jag vill bli sjuksköterska, säger hon.

Ingen skola för Maria

Trots att Maria, som många andra barn till EU-migranter, spenderar större delen av sin tid i Sverige när deras föräldrar tigger eller pantar burkar får hon inte gå i skolan här.

När lagen ändrades förra året kom Miljöpartiet och den förra regeringen överens om att papperslösa skulle få rätt till utbildning. Men EU-migranternas barn är inte papperslösa. De har rätt att vara här i tre månader, och eftersom många reser fram och tillbaka faller de utanför systemet.

"Stort problem"

Skolverket menar att det här är området är oreglerat. De kan inte kan hitta tillräckligt med stöd i lagen varken för eller emot att de här barnen ska ha rätt till utbildning. Ett problem som blir påtagligt när allt fler kommuner ringer för att få besked om hur de ska göra.

– Vi tycker alltid att alla ska få gå i skolan och vi ser det som ett stort problem att vi inte kan ge besked till kommunerna, säger Sofia Kalin, jurist på Skolverket.

Eftersom Skolverket inte vet med säkerhet hur det ska vara blir det upp till kommunerna. Därför blir det också olika.

Skillnad mellan kommuner

I Göteborg får barnen till EU-migranter ofta gå i skolan. I Uppsala, där Maria bor, ser det annorlunda ut.

– Jag gick dit och försökte skriva in dem, men jag blev uppringd lite senare och fick veta att de inte har rätt att gå i skolan, säger Michael Grenholm som jobbar på Stefanushjälpen i Uppsala.

Han försökte hjälpa Marias syskon att börja i skolan, men säger att både kommun och rektor var tydliga i svaret: de var inte välkomna.

– Jag är oroad för de här barnen. De har inte rätt till skola och då riskerar de att bli kvar i fattigdom som deras föräldrar, säger Michael Grenholm.

"Med skolan kan jag få en karriär"

Utbildningsminister Gustav Fridolin var med och drev igenom frågan om papperslösa barns rätt att gå i skolan förra året.

Varför tyckte ni inte att de här barnen var lika viktiga då?
– Den lagförändringen gällde just papperslösa barn. Det handlar om att de är i landet varaktigt, de flesta får stanna i landet efter ett tag.

Men många av EU-migranternas barn är här större delen av året?
– Ja, därför tycker vi att det är viktigt att de får rätt till utbildning. Regeringen har som löfte att barnkonventionen ska bli svensk lag och en av de viktigaste principerna i barnkonventionen är alla barns rätt till utbildning. Sverige ska inte vara ett land som är en del i den diskriminering mot romer som förekommer, bland annat genom att de inte får tillgång till skola, säger Fridolin.

Maria och hennes mamma säger att utbildning är viktigt och Maria säger att hon saknar skolan.

– Med skolan kan jag få en karriär. Jag kan bli allt om jag går i skolan, säger Maria.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".