Johan Alvfors undrar vad som hände med regeringspartiernas vallöften. Foto: Robin Oljelund Kjellberg/Sveriges Radio
Höstbudgeten

"Regeringen sviker oss studenter"

20 miljoner istället för en miljard
1:24 min

Regeringens budgetförslag är en kalldusch för alla högskolestudenter. Det tycker Sveriges Förenade Studentkårer som menar att både socialdemokraterna och miljöpartiet brutit mot sina vallöften.

Johan Alvfors är vice ordförande i Sveriges Förenade Studentkårer, SFS.

– Vi hade behövt mycket större satsningar i stil med den miljard till studentbostäder och små hyreslägenheter som socialdemokraterna hade lovat. 

Den utlovade byggbonusen till bland annat studenbostäder som socialdemokraterna gick till val på krympte från en miljard i valrörelsen till 20 miljoner i regeringens höstbudget. Viktiga stimulanspengar som hade behövts redan nu för att få fart på byggandet, menar Johan Alvfors.

– Bostadsbristen för studenter är så akut att det borde funnits åtgärder redan i första budgeten.

Socialdemokraten Johan Löfstrand är vice ordförande i riksdagens civilutskott som arbetar med just med bostadsfrågor och han förstår att SFS är besvikna. Vi hann inte få fram ett bra förslag, säger Löfstrand och tillägger att den ökade byggbonusen kommer snart. 

– Vi står fortfarande fast vid vårt löfte om att det ska komma ett investeringsstöd för små lägenheter, fortsätter Johan Löfstrand.

Och när kan det bli av?

– Jag räknar med att det är med senast i nästa budget.

Johan Alvfors menar att även Miljöpartiet nu sviker sitt valllöfte om ökade studiebidrag på 300 kronor i månaden. För det har helt försvunnit i budgeten.

– Det är ett kärvt ekonomiskt läge och allt har inte kunnat prioriteras i den här första budgeten. Men vi hoppas kunna rymma det framöver, säger Niclas Malmberg som sitter i riksdagen för Miljöpartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".