Emma kritiserade sexism i spelvärlden - får hotsamtal på nätterna

4:12 min

Efter att spelskribenten Emma Kujansuu gav sig in i debatten om sexism i spelbranschen ringer okända män och hotar henne på nätterna.

– Hatet mot kvinnor spelvärlden har ju blivit allt tydligare de senaste åren och efter att jag i en artikel skrev om min syn på #gamergate så har det blivit ännu värre. Jag får ta emot mejl, det skapas trådar om mig på forum där jag kallas för jävla idiot och det ringer människor och hotar mig på nätterna.

Natten efter att Emma skrivit sina åsikter i artikeln började hoten och när hon vaknade dagen efter hade hon 20-30 missade samtal.

-- Några personer hade lämnat långa meddelanden på telefonsvararen men jag slutade lyssna efter kanske fem minuter. Det var bara samma förminskande budskap hela tiden om att jag är värdelös på att recensera spel och att jag istället borde… ja, hemska saker. Så nu har jag skaffat hemligt nummer och det känns rätt obehagligt att gå den där sista promenaden med hunden på kvällen.

Men varför är det då så provocerande att prata om spel, kvinnor och sexism i samma debatt?

-- Jag tror att det så väldigt länge varit männens värld. När kvinnor nu också vill ta plats händer något där en del män inte vill acceptera att vi kan dela på det här, att det är något för både kvinnor och män. Men för ett par dagar sedan kom äntligen en lista där flera stora företag i spelbranschen skrivit på och visar att det inte är okej med en taskig kvinnosyn i spelvärlden och det tror jag är viktigt, att alla tar ansvar för den här frågan, säger spelskribenten Emma Kujansuu.