"Jag satt häktad i 7 veckor utan att få prata med någon"

8:35 min

Unga som sitter i häkte får sällan träffa någon på flera veckor och rutinerna får kritik av FN:s tortyrkommité.  

Att unga som sitter i häkte inte får träffa någon på ibland flera veckor har lett till att FN:s tortyrkommitté riktat kritik  mot Sverige. Anders Eriksson är ordförande Unga Kris och har själv suttit häktad i 2 månader.

– Ibland gick det veckor utan att jag träffade någon annan än vakten som gav mig mat. Så innan jag fick in någon slags rutin i häktet var det väldigt obehagligt, det var ju så nära isolering man kan komma. Men för att fördriva tiden fick jag hålla mig sysselsatt med att måla, läsa och annat sånt. Och då vet jag ändå folk som haft det värre.

Johan Doverland är vice ordförande i Unga Kris och menar att de som sitter häktade fortfarande inte fått någon rättegång och därför fortfarande kan vara oskyldiga.

-- Jag minns att jag tänkte mycket på vad jag hade gjort och framför allt att jag skulle missa en stor del av min dotters uppväxt. Och min dotter fyllde år samtidigt som jag satt inlåst och jag fick inte träffa henne, jag fick bara träffa min advokat. Självklart förstår jag syftet med att människor som misstänks för något ibland måste låsas in, men man ska inte glömma att innan rättegången finns ingen dom och den som sitter häktad kan lika gärna vara oskyldig. I dag kan det ta lång tid innan en rättegång kommer igång och den tiden måste bli kortare, man ska inte behöva sitta så i flera månader.

När Johan Doverland efter 11 veckor i häktet fick komma ut och träffa människor kunde han knappt prata.

-- Det dröjde 7-8 veckor innan jag ens fick ringa ett samtal till min fru så när jag väl pratade med någon minns jag hur talet sluddrade och det tog tid innan jag var tillbaka igen. Det enda jag sagt under veckorna i häktet var ju de få meningar som gällde typ mat eller så, som jag pratade med personalen om alltså.

Men nu ska Kriminalvården inleda ett projekt där de som sitter häktade ska få möjlighet att träffa någon varje dag och hitta på någon aktivitet. Men Anders Eriksson tror att det spelar stor roll vem kontaktpersonen är.

-- Det funkar liksom inte med en vakt eller en polis, det måste i så fall vara någon med liknande bakgrund som förstår situationen och hur den häktade mår och känner. Visst, det är väl ingen bra idé att para ihop den häktade med någon annan intagen men det finns ju ideella organisationer som skulle kunna bjudas in. Människor som vet hur det är att vara i den där situationen.

Johan Doverland menar att de som sitter häktade ofta funderar mycket över sitt liv och därmed också är öppna för att ta till sig råd från andra, i alla fall mer än annars.

– Man kan inte fly från tankarna där inne i häktet, så det är bra att kunna träffa någon som man får förtroende för och som kan erbjuda ett alternativ till det kriminella livet. Det är väldigt viktigt att prata med de som är på fel bana i livet och får man till ett bra möte i häktet är nog chansen stor till förändring.