1 av 2
Foto: Wikipedia
2 av 2
Joakim Rönnbäck (LUF) och Tove Liljeholm (V) debatterar allmän värnplikt. Foto: Olivia Berntsson/SR

Lumpen kan återigen bli obligatorisk

LUF: Försvarsmakten ska marknadsföra sig för att locka rekryter - inte tvinga
7:54 min

Försvarsminister Peter Hultqvist vill utreda ett återinförande av allmän värnplikt. Men åsikterna om förslaget går isär. 

Tror du allmän värnplikt vore bra? Eller är det förlegat? Skriv gärna din åsikt redan nu!

För att lösa problemen med personalförsörjning i försvaret vill försvarsminister Peter Hultqvist se över möjligheterna att återinföra värnplikt. Han menar också att det saknas kunskap om hur en kris, civil eller militär, ska hanteras och att den kunskapen skulle höjas genom att fler utbildas i försvaret. Tove Liljeholm från Ung vänster är positiv till förslaget.

– I dagens försvar utgör andelen kvinnor bara 20 % och det är också väldigt få med utländsk bakgrund. Vänsterpartiet tycker att om vi ska ha ett försvar i Sverige så måste det ju faktiskt också spegla de som bor i landet. En allmän värnplikt skulle göra att alla kallas till mönstring och därmed skulle vi också se ett försvar som bättre speglar det svenska samhället.

Joakim Rönnbäck som försvarspolitisk talesperson för Liberala ungdomsförbundet håller inte med om att allmän värnplikt är rätt väg för det svenska försvaret.

-- Det här känns som att backa in i framtiden. Efter det att vi tog bort den allmänna värnplikten har andelen kvinnor faktiskt höjts. Vad som hänt är att Försvarsmakten måste marknadsföra sig för att nå fler. Med allmän värnplikt skulle det ju bli som tidigare där personer som inte vill in i försvaret tvingas dit och dessutom till låga löner. Det finns andra sätt att locka unga till försvaret som att till exempel förbättra anställningsavtalen eller subventionera studielån.

Men Tove Liljeholm menar att det inte är avskaffandet av värnplikten som lett till fler kvinnor än tidigare.

--Det går inte att jämföra dagens försvar med tiden då allmän värnplikt gällde eftersom kvinnor då inte ens kallades till mönstring. Men det är återigen som så att eftersom vi beslutat om ett försvar så måste det också bemannas. Därför är allmän värnplikt viktigt även om vi också måste komma ihåg att det är speciellt att arbeta i försvaret och måste se över hur anställningar ska fungera. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".