Många tunga ämnen tas upp av svenska hiphopartister. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio

Homofobi i svensk hiphop - bög blir skällsord

Svenska hiphopartister rör ofta ämnen som är politiskt laddade. Men vilka ämnen är vanligast?

Kvinnor gör låtar om mansdominans och sexism. Män sjunger oftare om rasism och klasser i samhället. Men det finns också en hel del homofobi i svenska hiphop-artisters låtar, visar en avhandling från Uppsala universitet.

Bög blir skällsord

Studien visar att ordet "bög" ofta blir använt som negativt i mäns låtar och många gånger nämns det i samband med att visa missnöje mot polisen.

– De utför ett intressant gränsdragningsarbete här, när de å ena sidan ger uttryck för att älska andra män mest, men å andra sidan tydligt tar avstånd från att vara homosexuella, skriver Kalle Berggren som har gjort avhandlingen.

Våld mot kvinnor

Killar berättar ofta om möten med kronofogden och socialen i sina texter. Låtarna handlar ofta om olika klasser och diskriminering på arbetsmarknaden.

När det gäller tjejer så är det ofta andra ämnen som står i fokus.

– Det kan handla om att bli sedd som en avvikare eller paradox inom hiphoppen. Men det finns också berättelser om mäns våld mot kvinnor, om ojämlika löner och om killar som beter sig sexistiskt i relationer, skriver Kalle Berggren.

Forskning:


I avhandlingen ”Reading rap” analyseras låttexter från ett 40-tal svenska rapartister under två decennier, från början av 1990-talet och framåt.

Forskningen är gjord av Kalle Berggren vid Uppsala Universitet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".