Rädd för clownen? Foto: Wikimedia

Därför är så många livrädda för clowner

"Clownen är genom historien inte alls bara en snäll och glad figur"
6:14 min

Många är rädda för clowner utan att egentligen veta varför. Men det vet filmvetaren Anna Arnman. 

– Clownen har ju funnits sedan tidernas begynnelse men historiskt är det inte bara den glada som fått ta plats. Den mer sorgsna, oberäkneliga och farliga clownen, som kallas August, har också varit framträdande och förklarar kanske en del av skräcken som många känner. Sen är det ju också ett ganska främmande ansikte med stor mun och näsa i starka färger som många barn men också vuxna nog tycker är obehagligt, säger Anna Arnman som är konst- och filmvetare.

Men den riktiga clownskräcken kom efter att John Wayne Gacy, The Killer Clown, som vid sidan av att gästa barnkalas också var massmördare.

– Clownen som hotbild och farlig fick nog verkligen fart efter The Killer Clown som tillsammans med Stephen Kings film "It" gjorde clownen farlig. Det blir liksom också en krock i hjärnan när ett så glatt ansikte inte är vare sig intimt, ärligt eller tryggt. Just mixen mellan det vänliga och farliga tror jag gör att det byggs upp en osäkerhet och rädsla inför clownen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".