Foto: TT

Kidnappningar och sociala medie-experter bakom Isis framgångar

En kombination av brutalitet och koll på hur sociala medier fungerar. Det är några av anledningarna till terrororganisationen Isis snabba framfart.

– Isis är världens mest välfinansierade terrororganisation och drar in ungefär 1 miljon dollar om dagen. Det är ju oroväckande stora summor och väldigt mycket pengar än vad till exempel det svenska försvaret har. Så de kan ju absolut bygga en kraftig militär styrka. En stor del av pengarna kommer från kidnappningar och de har tjänat nästan 1 miljard på bara 50 gisslan. Pengarna kommer ju då oftast från de länder som gisslan kommer ifrån.

Men det kommer också mycket pengar från de skatter och avgifter som Isis tar ut från människor i de områden de tagit över.

– Det kan vara avgifter för att köra på en väg eller att befinna sig på en viss plats. Dessutom tar de pengar från välgörenhetsorganisationer som egentligen samlar pengar för humanitär hjälp men som Isis stjäl. Det finns också väldigt förmögna människor som ser vinning i att hålla sig väl med organisationen och därför skänker pengar.

Framgångsrika i sociala medier

Peder Hyllengren menar att Isis också i och med sin storlek kunnat satsa på kompetens i sociala medier.

Det är ju en väldigt stor organisation med mycket pengar och därför kan de satsa på allt som de tycker i viktigt. Ett område är just sociala medier och där kombinerar de sin höga kunskap, som de då rekryterat till organisationen, med den brutalitet som används i krigsföringen. Det har ju då genererat filmer som sprids över hela världen i just sociala medier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".