1 av 2
Paulina "Paow" danielsson är en av kändisarna som pratat öppet om sin psoriasis. Foto: TV3/Johnny Wohlin
2 av 2
Tarlan Oskooei, ordförande Ung med Psoriasis. Foto: Olivia Berntsson/P3

Kändisar som pratar öppet om psoriasis tar bort skamstämpeln

"Jag tänker på min sjukdom varje dag och försöker dölja den"
6:42 min

Bloggaren Paow och Top model-deltagaren Ellinor är några kändisar som pratat öppet om att de har sjukdomen psoriasis. Och det förändrar bilden menar Ung med Psoriasis ordförande Tarlan Oskooei. 

Tarlan Oskooei är ordförande i föreningen Ung med psoriasis och såg för första gången tecken på psoriasis efter en halsfluss när hon var 12 år gammal. Men det skulle ta två år innan hon fick sin diagnos.

-- Läkarna trodde nog först att det var eksem eller så för det tog två år från första testet till dess att jag fick diagnosen. Men det är inte bara en sjukdom som drabbar mig fysiskt utan också psykiskt. Jag tänker på min sjukdom och försöker hela tiden dölja symptomen. Så det påverkar ju min vardag ganska mycket.

Viktigt att hitta sjukdomen tidigt

– Psoriasis är en kronisk, icke smittsam hudsjukdom som också drabbar leder och inre organ. Symptomen är att det bildas extra hudlager som kliar och blöder. Men symptomen skiljer sig från person till person.

Vissa kan träna och äta bra och genom det minska symptomen. Men för andra kan det vara något annat som hjälper. Psoriasis är inte direkt farligt i en tidig diagnos men det kan bidra till en hel del hjärt- och kärlsjukdomar. Så det gäller att snabbt hitta sjukdomen för att kunna planera behandlingen.

Kändisar förändrar bilden

Efter att flera kända personer, bland andra bloggaren Paow och Top model-deltagaren Ellinor, tror Tarlan att bilden av psoriasis förändrats.

-- Jag tycker att bilden av sjukdomen förändrats i och med att offentliga personer pratar öppet om hur det är att leva med psoriasis. Det är en allvarlig sjukdom men det är varken ovanligt eller något som inte går att leva med.

I dag 29 oktober är den internationella dagen för att uppmärksamma Psoriasis. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".